Nerveuze Europese beurzen eindigen in de plus

De Europese beurzen zijn na een erg nerveuze handelsdag, met veel macronieuws en twee rentebesluiten, licht positief gesloten. De Europese Centrale Bank hield zijn basisrente volgens verwachting ongewijzigd op 4 procent. Ook de Bank of England wijzigde zijn rentetarief niet.

(tijd) De toelichting van Trichet liet verstaan dat de ECB zowel een renteverhoging als een -verlaging niet uitsluit. In de namiddaghandel leken de beurzen lange tijd toch voor de verkeerde kant van het nulpunt te gaan kiezen, om in het slot van de handelsdag alsnog in de plus te eindigen.

Iets voor elven maakte die ECB al bekend dat ze wederom een injectie in de geldmarkt plaatst, deze keer van 42,2 miljard euro. De extra liquiditeit moet de volatititeit op de kredietmarkten indammen.

Ook later op de dag bleek dat de ECB de turbulente situatie op de geldmarkten scherp in de gaten houdt. Trichet sprak in zijn toelichting bij het rentebesluit over 'toenemende onzekerheid op de markten', maar dat hij 'bijkomende informatie nodig heeft alvorens conclusies te trekken'. De ECB blijft bezorgd om de prijsstabiliteit, maar Trichet nam de woorden 'strong vigilance' niet in de mond. Die wijzen op de waarschijnlijkheid van een renteverhoging bij de volgende vergadering. De ECB verlaagde haar groeivooruitzichten voor de eurozone in 2007 van 2,6 naar 2,5 procent.

De DJStoxx50 sloot een half procent hoger op 3.761,14 punten. EuroStoxx50 won evenveel tot 4.256,12 punten, ook Euronext 100 won een half procent tot 994,75 punten. Ook de belangrijkste nationale beurzen sloten positief; de DAX won 0,4 procent, de CAC40 een half procent, Londen 0,7 en Amsterdam zelfs 0,8 procent.

De mijnsector presteerde het best vandaag en dat door hernieuwde overnamespeculatie. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times kan Rio Tinto overgenomen worden door zijn sectorgenoot BHP Billition met Vale uit Rio de Janeiro. Vrijwel de hele sector kreeg hierdoor vleugels: BHP won 3,7 procent tot 1.470 pence, Rio Tinto 4,3 procent tot 3.678 pence en Anglo American 2,5 procent tot 2.912,52 pence. Platinaproducent Lonmin won 4,7 procent tot 3.379 pence.

Ook de energiewaarden presteerden goed dankzij de stijgende prijs voor een vat ruwe olie. Die zit nu al vijf dagen onafgebroken in de lift. Rond 18.00 uur moest voor een vat Brent in Londen 75,16 dollar betaald worden, 1,10 procent meer dan gisteren. Royal Dutch Shell won 1,6 procent tot 29,39 euro, terwijl Total er 1,8 procent bijdeed tot 55,69 euro. Het Noorse Statoil steeg met 1,5 procent met 30,85 kronen.

De bankaandelen stonden de ganse dag in de hoek waar de klappen vielen, maar wisten uiteindelijk het verlies toch te beperken. Woensdag werden ze in het verlies geduwd na pessimistische rapporten van Lehman Brothers en UBS. Zij waarschuwen dat er een duidelijke impact zal zijn van de kredietcrisis op de Europese banken. Royal Bank of Scotland verloor 0,1 procent tot 566,24 pence. Barclays moest 3,1 procent prijsgeven tot 600,99 pence. ABN AMRO steeg 1,1 procent tot 34,46 euro.

De Duitse retailer Metro viel op met een winst van 1,2 procent tot 62,05 euro na een adviesverhoging van Morgan Stanley.

JC Decaux, bekend van de reclamepanelen, won 0,8 procent 22,65 23 euro. Het Franse bedrijf won een exclusief contract om de komende 15 jaar de metro in Sjanghai van reclameborden te voorzien. Dat moet 2 miljard dollar opleveren.

De Britste engineeringgroep Amec koerste 3,7 procent hoger tot 679,14 pence. Amec boekte een mooie winst in de eerste jaarhelft en verhoogde zijn jaardoelstellingen.

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud