Nerveuze stemming op Europese markten

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen weten niet goed welke richting kiezen. Na een positieve opening doken de indices opnieuw lager, om kort na de middag weer op te veren. De vrees voor nieuwe terroristische aanslagen, na de treinaanslagen op 11 maart in Madrid, bepaalt het beursklimaat.

Op Wall Street ging de Dow Jones Industrial Average 1,34% omlaag, tot 10.102,89 punten.

Kort na het middaguur stijgt de DJ Euro Stoxx50 0,4% tot 2.766,76 punten en gaat de DJ Stoxx50 0,3% hoger tot 2.657,65 punten. Bij de landelijke indices stijgt Londen 0,2%, Parijs 0,1%, Frankfurt verliest 0,1% en Amsterdam 0,3%. De Spaanse beursindex Ibex35 stijgt 0,9%. De euro stijgt tegenover de dollar; hij staat 0,8% hoger op USD 1,2366.

In de nasleep van de aanslagen in Madrid hebben de Europese indices in vier dagen tijd meer dan 4,5% verloren. Met de dreiging voor nieuwe aanslagen wordt op de markten een hogere risicopremie gevraagd. Volgens het Japanse beurshuis Nomura is er nochtans weinig reden tot bezorgdheid. De economische groei zet zich door, en de rente blijft laag. Toch blijven de markten nerveus reageren. De Fed zou later vandaag klaarheid kunnen scheppen, als ze vanavond haar rentebesluit bekend maakt. Maar algemeen wordt aangenomen dat de rente onveranderd blijft. Investeerders kijken uit naar de mening van voorzitter A. Greenspan over de ontwikkeling van de economie in de VS en de arbeidsmarkt.

Binnen de DJ Stoxx50 staan er 7 stijgers tegenover 40 dalers, 3 aandelen bleven ongewijzigd. De Franse bank BNP Paribas gaat 1,2% vooruit tot EUR 48,1. De stijging volgt op het nieuws dat de Amerikaanse arm van de bank, BancWest, de financiële instelling Community First Bankshares opkoopt voor USD 1,2 miljard. Beleggers verwachten dat de deal tegen 2005 voor meer winst en kostenbesparingen zal zorgen.

De winst van de Franse bank wordt teniet gedaan, voornamelijk door de Duitse chemie- en pharmagroep Bayer. Die verliest 3,1% tot EUR 20,29. Gisteren/maandag ging de Duitse groep ook achteruit. Volgens Financial Times Deutschland eist de groep een schadevergoeding van EUR 157 miljoen van Aventis in verband met de verkoop van CropScience in 2002. Het Finse telecommunicatiebedrijf Nokia daalt met 1,3% tot EUR 16,74. Europa's derde grootste verzekeringsmaatschappij Aegon verliest 2,1% tot EUR 10,33.

Koninklijke/Shell Group blijft dalen. Het heeft de managementstructuur van Fortis geëvalueerd vanwege eventuele bestuurlijke hervormingen, zo meldt The Financial Times. Het Nederlandse olieconcern zou verder hebben gekeken naar BHP Billiton en GlaxoSmithKline. Shell staat op het moment onder druk van beleggers en analisten om de zogenoemde 'duale structuur' te veranderen. Dinsdag rond het middaguur verliest het aandeel 1,22% tot EUR 38,73.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud