New York sluit volatiele dag hoger af

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De toonaangevende beursindexen van New York knoopten maandag opnieuw aan met winst na de desastreuze beursweek vorige week. Een beter dan verwachte ISM-indicator en straffe derdekwartaalcijfers van autobouwer Ford plaatsten de zorgen uit de financiële sector, met name het gerechtelijk akkoord van CIT, in de schaduw.

De Amerikaanse industrie kende in oktober de grootste activiteit sinds april 2006. Het is de derde maand op rij dat de industrie van de VS groei optekent. Dat blijkt uit de ISM-index, de graadmeter die maandelijks gepubliceerd wordt door het Institute for Supply Management (ISM).

De ISM-index kwam uit op 55,7 punten tegenover 52,6 in september. Economen hadden slechts op 53 punten gerekend. Een cijfer boven 50 punten wijst op een stijgende industriële activiteit. De industrie is goed voor ongeveer 12 procent van de Amerikaanse economie.

De Dow sloot uiteindelijk af met een winst van 0,8 procent op 9.789,44 punten. De brede S&P500 deed er 0,7 procent bij tot 1.042,88 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent hoger tot 2.049,20 punten.

'Wat je ziet is het post-Halloween herstel', zegt analist Burt White aan Bloomberg. 'De cijfers van Ford waren heel, heel goed. Veel mensen waren bezorgd door het gerechtelijk akkoord van CIT, maar de markt schudt dat goed van zich af.'

Ford Motor heeft in het derde kwartaal van 2009 weer winst geboekt, als gevolg van de overheidsinitiatieven om oude auto's in te ruilen voor nieuwe auto's. Het zogenaamde 'Cash for clunkers'-programma leverde de automaker in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 997 miljoen dollar op een omzet van 30,9 miljard dollar. Het aandeel Ford spurtte 8,3 procent hoger naar 7,58 dollar.

Het aandeel CIT kelderde met 65,3 procent tot 0,25 dollar. De 101 jaar oude Amerikaanse kmo-bank heeft het gerechtelijk akkoord ('Chapter 11') aangevraagd, nadat een akkoord werd bereikt met investeerder Carl Icahn. Die zal de nodige financiering voorzien om een doorstart van CIT mogelijk te maken. De raad van bestuur van de bank heeft met het plan ingestemd, nadat pogingen mislukten om overheidssteun te krijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud