Nikkei dikt jaarwinst aan tot 20 procent

De Aziatische beurzen kenden maandag een sterk weekbegin, waarbij in Tokio de Nikkei de winst over 2009 tot 20 procent uitbouwde. Beleggers lieten zich inspireren door positief macro-economisch nieuws. China verhoogde zijn groeicijfer voor 2008 en in Japan ging de industriële productie vorige maand stevig vooruit.

(tijd) - Het bbp van China is in 2008 met 9,6 procent gegroeid in plaats van de eerdere raming van 9 procent, zo maakte de Chinese overheid bekend. In Japan steeg de industriële productie in november met 2,6 procent tegenover de vorige maand. Dat is het sterkste groeicijfer in zes maanden. De Japanse regering maakte voorts bekend voor het begrotingsjaar 2010, dat in april start, een economische groei van 1,4 procent te verwachten.

In Tokio eindigde de Nikkei225 1,3 procent hoger op 10.634,23 punten. Daarmee heeft de index sinds begin dit jaar al 20 procent winst verzameld. De breed samengestelde Topix ging 0,6 procent vooruit tot 914,78 punten. De jaarwinst van de Topix blijft voorlopig beperkt tot 6,5 procent.

Nikkei en Topix

Het opmerkelijke verschil tussen Nikkei en Topix ligt vooral in de berekenig van beide indexen. De Nikkei is een prijsgewogen index, de Topix is kapitalisatiegewogen. Het gevolg is dat relatief kleine, maar cyclische bedrijven met een fors gestegen beurskoersen veel zwaarder wegen in de Nikkei dan in Topix.

En precies die sterk conjunctuurgevoelige sectoren als bouw en grondstoffen, met een verwaarloosbaar kleine beurswaarde maar optisch hoge beurskoersen, presteerden sterk in 2009. Zo heeft bouwgroep Hitachi Construction Machinery, die dit jaar al zo'n 150 procent steeg, een weging van 0,93 procent in de Nikkei, tien keer meer dan het gewicht van 0,09 procent in de Topix.

In Tokio stonden opnieuw die aandelen van diepcyclische industriële bedrijven vooraan. Staalproducent JFE Holdings won 1,4 procent en Hitachi Construction Machinery, maker van grondverzetmachines, schreef 2,5 procent bij.

VAE

Ook elders in Azië gingen de beurzen hoger. In Seoel bleef de winst beperkt tot 0,2 procent, maar de beurs van Shanghai noteerde omstreeks 8 uur 1,4 procent hoger.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een nucleair contract ter waarde van 20,4 miljard dollar toegewezen aan een Zuid-Koreaans consortium, met flinke koerswinsten voor de leden als resultaat. Doosan en Doosan Heavy Industries & Construction schoten beide de maximum toegelaten dagstijging van 14,9 procent hoger, Hyundai Engineering & Construction won 4,6 procent en Korea Electric Power 5 procent.

KL/KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud