Nikkei op hoogste peil in 10 maanden

Foto AFP ©AFP

De beurs van Tokio is donderdag met mooie winsten geëindigd, waarbij de Nikkei225 op de hoogste slotstand in tien maanden belandde. Autowaarden waren erg in trek en ook grondstoffenaandelen werden gretig gekocht dankzij hogere prijzen voor koper en andere metalen.

(tijd) - De Nikkei sloot 1,3 procent hoger op 10.388,09 punten, terwijl de brede Topix 0,8 procent aandikte tot 957,51 punten. Ook elders in Azië gingen de meeste beurzen hoger, China niet te na te gesproken. In Australië kwamen er in juni 32.200 banen bij, wat de overtuiging sterkte dat de wereldeconomie herstelt. De daling in China had te maken met de vrees dat de centrale bank de kredietverlening zal beknotten.

In Tokio werden de autowaarden, na hun dip van woensdag, weer opgevist. Beleggers werden hiertoe aangemoedigd door het nieuws dat de Amerikaanse Senaat vanavond zal stemmen over een uitbreiding van de slooppremieregeling, het zogenaamde 'cash fo clunkers'-systeem. De eerste schijf die was voorzien om de aankoop van nieuwe wagens te stimuleren, was in minder dan een week uitgeput. Honda Motor steeg 3,7 procent, Toyota Motor 3,8 procent en Nissan Motor 3,1 procent.

Het metaalbedrijf Pacific Metals veerde 6,35 procent op nadat het zijn prognose voor het lopende boekjaar had verhoogd. In plaats van 2,5 miljard verwacht Pacific Metals nu een bedrijfswinst van 6,1 miljard yen. In dezelfde sector won het aluminiumbedrijf Nippon Light Metal 7,2 procent.

Nikon was donderdag de pineut. De producent van precisie-apparatuur en camera's waarschuwde dat het operationeel verlies over het lopende jaar meer dan twee keer hoger zal uitkomen dan tot dusver geraamd. In plaats van 12 miljard yen zou het bedrijfsverlies nu 30 miljard yen bedragen. JPMorgan verlaagde hierop het advies voor Nikon van 'overweight' tot 'neutral' en het koersdoel van 2.100 tot 1.700 yen. Nikon donderde 10 procent lager tot 1.690 yen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud