Nikkei op hoogste peil sinds mei

De toonaangevende Japanse beursindices zijn donderdagochtend met flinke winsten de dag uitgegaan. De rally op Wall Street en speculatie op een verdere reeks renteverlagingen in de VS na de publicatie van teleurstelende macrocijfers stuurdere de Nikkei-index tot het hoogste peil sinds mei. Vooral de exportwaarden boekten winst.

(tijd) De Nikkei-index ging uiteindelijk 2,3 % hoger tot 16.449 punten. De beursgraadmeter telde 209 stijgers en 12 dalers. 4 aandelen noteerden onveranderd. De bredere Topixs sloot de dag af met een winst van 2 % op 1.633,20 punten.

Het vooruitzicht op een verdere daling van de rente in de Verenigde Staten was vooral goed nieuws voor de exportaandelen. De Verenigde Staten zijn immers de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Japan.

Autobouwer Toyota boekte een winst van 2,9 % tot JPY 6.760. Sectorgenoot Nissan won 3,5% tot JPY 1.369. Gisteren raakte bekend dat de Amerikaanse autobouwer General Motors de gesprekken over een mogelijke samenwerking met Renault en Nissan heeft stopgezet.

De producent van fototoestellen Canon zag zijn aandeel met 4,8% stijgen tot JPY 6.550, een record. De groep voorspelde in 2008 meer digitale fototoestellen te verkopen dan eerder was aangegeven.

Het optimisme op de marktenvloeren straalde niet af op elektronicagroep Sony, dat de terugval van de voorbije weken niet kon stopzetten met een verlies van 0,22% tot JPY 4.440. Sectorgenoot Toshiba deed het nog slechter. Het aandeel dook 5,37% lager ot JPY 722 nadat beurshuis Goldman Sachs zijn advies voor de elektronicagroep verlaagde tot neutral.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud