Nikkei slikt zesde dagverlies op rij

De toonaangevende indexen in Japan zijn voor de zesde dag op rij lager gesloten. Beleggers worden steeds nadrukkelijker geconfronteerd met signalen dat het beursherstel van de afgelopen weken misschien wat voorbarig was. Dat werd nog eens bevestigd door lager dan verwachte machinebestellingen.

(tijd) - De Nikkei ging de dag uit met een verlies van 2,4 procent tot 9.420,75 punten. Dat is meteen de zwaarste daling in de verliesreeks die op 1 juli werd ingezet. De bredere Topix zakte 2,3 procent tot 888,54 punten.

'De markt richt zich weer op het heden, in plaats van op zoek te gaan naar tekenen van herstel in de toekomst', klinkt het bij een door Bloomberg bevraagde strateeg. 'Het economische herstel zal traag verlopen, en dat begint zich nu te vertalen in de aandelenkoersen.'

De exporteurs hadden het opnieuw lastig, door de aansterkende yen. Die bereikte ten opzichte van de dollar het hoogste punt in zes weken tijd. Dat maakt dat Japanse producten in verhouding duurder worden. Honda en Toyota, allebei autobouwers die een belangrijk deel van hun verkopen in de VS realiseren, verloren respectievelijk 4 en 3,3 procent. Elektronicagigant Sony slikte een verlies van 1,7 procent.

De tegenvallende cijfers over de machinebestellingen kwamen hard aan bij Amada, een producent van werktuigen voor metaalbewerking. De machineorders liepen in mei onverwacht met drie procent terug. Het aandeel Amada verloor 4,1 procent.

Kim Evenepoel

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud