Nikkei terug onder 11.000 punten

De beurs van Tokio verloor donderdag zowat 1 procent. De Nikkei dook weer onder de technische barrière van 11.000 punten en zette op die manier heel wat verkooptransacties in gang na de rally van de voorbije dagen. Andere waarnemers verwijzen naar de dure yen die op de exporteurs woog.

(tijd) - De Nikkei225 zakte 1,3 procent tot 10.949,09 punten. De Topix verloor 0,8 procent.

De yen steeg zowat een halve procent tegenover de euro uit vrees dat het Europees noodkrediet van 45 miljard euro voor Griekenland tekort zal schieten. Ook tegenover de dollar zat de Japanse munt in de lift (+0,3%) door de vrees voor extra regels voor de Amerikaanse financiële sector. President Barack Obama vertelt Wall Street vandaag dat de sector nieuwe regels nodig heeft om de Amerikaanse economie te beschermen voor 'risicovolle beslissingen' op de financiële markten.

Obama vraagt de grote banken de hervormingen te steunen die de Democraten hebben uitgewerkt en die volgende week worden gestemd in de Senaat. Het gaat onder meer over de afsplitsing van de derivatenhandel van de andere activiteiten van de banken. De Japanse financials verloren 1 procent. Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste bank van Japan, zakte 1,6 procent tot 506 yen. Woensdag trok het aandeel 3 procent aan, de grootste stijging in drie maanden.

De dure yen was slecht nieuws voor bedrijven als Nintendo. De spelconsolemaker haalt een derde van zijn omzet in Europa. Het aandeel zakte 1,8 procent. Sony, dat 71 procent van zijn omzet buiten Japan genereert, verloor 2,1 procent.

Toyota, ook een exporteur, ervoer extra druk door de ratingverlaging van Moody's. Het kredietbeoordelingsbureau heeft de waardering van Toyota om kredieten aan te gaan, iets naar beneden toe herzien, namelijk van Aa1 naar Aa2. Moody's geeft als reden de kostprijs voor het het terugroepen van sommige modellen de afgelopen maanden wegens technische problemen. Het bureau verwacht ook een lager rendement en hoge schadecaims wegens die technische mankementen. Het aandeel Toyota zakte 1,4 procent.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud