Nipte winst voor Bel20

Op Euronext Brussel is de Bel20-index er na een zwakke start toch in geslaagd om de laatste volledige handelsdag van dit jaar hoger af te sluiten. De winst bleef wel beperkt: teleurstellende macro-economische cijfers uit zowel de VS als Europa wogen flink op het sentiment. De Bel20 sloot 0,2 procent hoger op 4.147,19 punten.

(tijd) - Dexia was vrijdag een van de sterkste klimmers binnen de Bel20. De bank-verzekeraar kon zich gisteren optrekken aan het nieuws dat de Amerikaanse beursgoeroe Warren Buffett plannen heeft om een kredietverzekeraar op te starten in de Verenigde Staten. Die moet het voor lokale overheden makkelijker maken om leningen aan te gaan.

Met Buffetts nieuwe kredietverzekeraar komt er meteen wel een concurrent bij voor Dexia’s Amerikaanse dochter FSA. Toch beschouwen beleggers Buffetts investering als een signaal dat de sector het ergste misschien achter de rug heeft. Ondernemingen met de hoogste kredietratings, zoals FSA en  Buffets nieuwe groep, zouden het op termijn zo dus wat beter kunnen doen. Dat is meteen ook de reden dat Dexia niet te lijden had onder de koersval van FSA’s Amerikaanse sectorgenoten MBIA en Ambac. Dexia sloot 1,2 procent hoger op 17,29 euro en deed het daarmee een pak beter dan Fortis (-0,2 procent op 18,24 euro) en KBC (-0,4 procent op 95,88 euro).

Het meeste nieuws viel vrijdag evenwel in de vastgoedsector te rapen. Vastgoedbedrijven Montea (-0,1 procent tot 31,62 euro) en Banimmo (+2 procent tot 20,15 euro) kopen de terreinen van Unilever Belgium te Brussel. De verkoop waardeert de site op 42,5 miljoen euro. Montea neemt in eerste instantie de hele site over maar draagt de kantoorgebouwen, met een waarde van 25,5 miljoen euro, over aan Banimmo. De rest (opslagplaats, koelopslagplaats, industrieel gebouw, polyvalente ruimte en parkeerplaatsen) is voor Montea. Die zal voor 22 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven om de transactie te financieren.

Banimmo, sinds eind juni genoteerd op Euronext Brussel, noteert vanaf maandag 31 december bovendien ook op de Parijse beurs. Volgens Banimmo vergemakkelijkt een Franse notering de toegang voor Franse investeerders tot het kapitaal van de groep.

De durfkapitaalgroep RHJ International sloot 0,4 procent op 11,20 euro. RHJI heeft in het eerste halfjaar van zijn boekjaar 2006/2007, eindigend op 30 september, zijn nettoverlies verkleind tot 72 miljoen euro. Een jaar geleden bedroeg het nettoverlies over dezelfde periode nog 101 miljoen euro. Per aandeel bedraagt het verlies 1 euro.

Biergroep Duvel Moortgat ging voor de tweede dag op rij fors lager: -2 procent tot 47,50 euro. In een interview met De Tijd liet  topman Michel Moortgat eerder deze week optekenen dat het bedrijf niet te koop staat.

Andere opvallende stijger was de producent van industriële wassystemen Jensen Group. Het bedrijf uit Gent sloot 3,6 procent hoger op 10,46 euro. Eerder op de dag had het aandeel nog een sprong van ruim 7 procent gemaakt, zonder aanwijsbare reden. Sinds vorige vrijdag is Jensen al met 7 procent in waarde toegenomen.    

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Dieter Snoeck
dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud