Advertentie

Noord-Korea baart Aziatische beurzen zorgen

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il (foto: afp) ©AFP

De nucleaire test die Noord-Korea maandag uitvoerde en de bijkomende lancering van drie korte-afstandsraketten door het communistische land, hielden ook dinsdag de Aziatische beurzen in de greep. Bovendien moesten de aandelenmarkten het zonder impuls van Wall Street stellen. Op de meeste borden verschenen verliescijfers.

(tijd) - In Tokio eindigde de Nikkei225 0,5 procent lager op 9.303,79 punten. De breed samengestelde Topix wist een winstje van 0,1 procent tot 883,61 punten bijeen te harken. De handel was dun, want nogal wat beleggers wilden eerst zien hoe Wall Street vandaag zal openen.

Elders in Azië kleurden de meeste indexen lichtrood. Het zwaarste verlies was voor Seoel, waar de Kospi 2,2 procent prijsgaf nadat het persagentschap Yonhap meldde dat Noord-Korea dinsdag of woensdag mogelijk nog een raket zal afvuren.

Volgens marktpartijen was het verlies in Tokio ook voor een deel te wijten aan de verkoop van futures door zogenaamde CTA's (commodity trading advisers). Deze trendvolgende fondsen verkochten dinsdag aandelenfutures en kochten obligatiefutures, terwijl ze maandag net het omgekeerde hadden gedaan.

Technologiewaarden hadden last van winstnemingen. De producent van elektronica-onderdelen TDK verloor 2,6 procent, de producent van halfgeleiderapparatuur Tokyo Electron 3,2 procent en de maker van industriële robots Fanuc zakte 1,7 procent.

Toyota Motor
genoot van een adviesverhoging door Merill Lynch en steeg 1,1 procent. Het beurshuis verwijst onder meer naar de verbeterde winstvooruitzichten voor hybride wagens.

Beleggers zochten hun toevlucht in defensieve waarden zoals farmabedrijven en telecomoperatoren. Geneesmiddelenproducent Daiichi Sankyo won 2,5 procent, terwijl het telefoonbedrijf KDDI 2,5 procent vooruitging. NTT steeg 3,1 procent nadat de groep de overname bekendmaakte van Pacific Crossing, de uitbater van een onderzees telecomnetwerk tussen Japan en de Verenigde Staten.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud