NY sluit hoger dankzij afnemende inflatie

In New York zijn de belangrijkste indices vrijdag hoger gesloten. Voorbeurs bekendgemaakte lagere inflatiecijfers zorgden voor optimisme op Wall Street. De Dow Jones-index bereikte het hoogste niveau sinds mei dit jaar.

(tijd) Het Amerikaanse Labor Department maakte vandaag bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten in augustus licht is teruggevallen ten opzichte van de maand ervoor. De consumentenprijzen stegen met 0,2%. In juli nam de inflatie nog toe met 0,4%. Economen hadden gemiddeld gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 0,3%.

De onderliggende inflatiedruk bleef in augustus onveranderd. De consumentenprijzen zonder voeding en energie stegen in die maand met 0,2%, dit was exact in lijn met de verwachting van economen.

Een ander signaal van een afnemende inflatiedruk was dat industriele productie over augustus 2006 met 0,1% daalde. Economen hadden gerekend op een toename met 0,2%. De benuttingsgraad van de industrie kwam in dezelfde maand conform verwachting uit op 82,4%.

De drie toonaangevende indices sloten 0,3% hoger. Dow Jones-index sloot op 11.560,77, de S&P op 1.320,29 en de Nasdaq op 2.235,59 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond eindigde onveranderd op 95-11/32, waarbij het rendement steeg naar 4,79%. De euro verloor terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt daalde met 0,5% tot USD 1,2658. Op de olietermijnmarkt in New York steeg de WTI-future met 0,2% tot USD 63,30.

Van de dertig Dow-fondsen sloten er 17 hoger terwijl elf aandelen lager het weekend ingingen en twee aandelen op het slot van donderdag eindigde. United Technologies was de grote winnaar met een stijging van 2,6%, gevolgd door Du Pont en Microsoft die beide 2% stegen.

General Motors was verreweg de grootste daler met een verlies van 3,9%. Slechte berichten van sectorgenoten DaimlerCrysler en Ford lieten het aandeel niet onberoerd.

United Technologies CEO George David zei vrijdag tijdens een conferentie dat het bedrijf in 2006 voor USD 2 miljard aan eigen aandelen zal gaan inkopen. Eerder sprak hij nog over USD 1,5 miljard. De bestuursvoorzitter zei verder zijn verwachting voor een winst per aandeel tussen de USD 3,55 en USD 3,65 voor 2006 te handhaven.

Ford maakte vrijdag bekend eenderde van het totale personeelsbestand te ontslaan en een aantal fabrieken te sluiten. De noodlijdende autofabrikant hoopt met de nu aangekondigde maatregelen jaarlijks voor USD 5 miljard aan operationele kosten te besparen.

De maatregelen bleven achter bij de verwachtingen van een analist van Merrill Lynch, wat een reden was om het advies te verlagen van neutral naar sell. Het aandeel kreeg het, met een verlies van 11,8%, zwaar te verduren.

Sectorgenoot DaimlerCrysler gaf vrijdag een winstwaarschuwing vanwege een groter dan verwacht kwartaalverlies bij zijn Amerikaanse onderdeel Chrysler Group. De autoproducent verlaagt zijn verwachting voor de operationele winst over 2006 naar ongeveer USD 6,4 miljard. Het aandeel verloor 7,7% op USD 49,36.

Energieproducent Dynegy (+5,4%) koopt de energieportefeuille van durfkapitalist LS Power voor USD 11 miljard. Dynergy betaalt in contanten en aandelen. Als gevolg van de transactie verwerft LS Power een belang van 40% in het gecombineerde bedrijf. Met de aankoop voegt Dynergy elf energiecentrales toe aan zijn portefeuille.

Adobe (+10,0%) meldde donderdagavond dat de nettowinst in het derde kwartaal met 35% is gedaald van USD 144,9 miljoen naar USD 94,4 miljoen vanwege een afboeking op de overname van Macromedia.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud