Olieprijs boven 75 dollar drukt Wall Street

(tijd-nieuwslijn) - Een nieuw record voor de olieprijs en een somber analistenrapport over Dell Computers stuurden de belangrijkste aandelenindices vrijdag in de laatste handelsuren omlaag, na een overwegend optimistische start van de dag.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht: na hoger dan verwachte cijfers van internetzoekmachine Google en goed nieuws van 3M bewoog de Dow op het hoogste niveau in zes jaar. Maar het optimisme verdween snel nadat de olieprijs in de middaghandel de grens van USD 75 slechtte, vanwege zorgen over de olievoorraden in Iran en Nigeria.

Uiteindelijk noteerde de Dow Jones nipt in de plus met een winst van 0,04% op 11.347,45 en stond de S&P vrijwel onveranderd op 1.311,28. De techzware Nasdaq, die de gehele dag al in het rood stond vanwege het rapport over Dell, daalde 0,8% tot 2.342,86.

De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg 7/32 op 93-21/32 bij een rendement van 5% en voor de euro werd USD 1,2346 betaald, 0,2% meer dan op donderdag. De olieprijs eindigde 2% hoger op USD 75,17.

In de Dow eindigden dertien fondsen hoger en moesten er zeventien terrein prijsgeven. Grootste stijger in de index was 3M met een winst van 3% op USD 85,06 nadat de producent van onder meer Post-It zijn verwachting voor de omzet en winst in 2006 verhoogde.

3M verwacht nu een autonome omzetgroei, gemeten in lokale valuta, van 5,5 tot 8%. Eerder werd uitgegaan van een groei van 4 tot 7%. Daarnaast verwacht 3M een 1,5%-bijdrage van overnames.

Bij de dalers was McDonald's te vinden met een verlies van 1,4% op USD 34,60. De hamburgerketen rapporteerde over het eerste kwartaal van 2006 een daling van de nettowinst met 14% naar USD 625,3 miljoen. De winst per aandeel daalde naar USD 0,49, conform de verwachting van analisten.

Autofabrikant Ford kwam ook met cijfers naar buiten. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een nettoverlies van USD 1.187 miljoen, tegen een winst van USD 1.212 miljoen in het eerste kwartaal van 2005. Dat was onder verwachting. De resultaten werden negatief beinvloed door herstructureringslasten. Het aandeel daalde na de cijfers met 8,1% tot USD 7,31.

Google wist een winst op te tekenen van 5,5% tot USD 437,90. De internetzoekmachine rapporteerde over het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst van USD 592,3 miljoen, vergeleken met USD 369,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De winst lag ruim boven de analistenverwachtingen.

Uit cijfers van het consultingbureau Nielsen/NetRatings bleek intussen dat Google veruit de belangrijkste internetzoekmachine blijft op de markt. Overigens is eBay momenteel in gesprek met Microsoft en Yahoo over een mogelijke samenwerking met een van deze partijen, waarbij eBay zijn advertentie-uitgaven op zou schroeven en toegang zou bieden tot de hoeveelheid data die het bedrijf heeft verzameld over zijn gebruikers, zo schreef The Wall Street Journal. eBay eindigde 4,5% lager.

Dell daalde gedurende de handelsdag tot een laagste niveau in drie jaar nadat Citigroup het advies voor de computerfabrikant verlaagde van buy naar sell. Volgens het effectenhuis is de kans op een (neerwaartse) margebijstelling groter door de zwakke groeiverwachting voor de Amerikaanse PC-activiteiten en verslechtering van de eindmarkten. Het koersdoel werd verlaagd van USD 37 maar USD 28. Dell noteerde uiteindelijk 4,5% lager op USD 26,96.

Boston Scientific profiteerde juist van een analistenrapport: JP Morgan verhoogde het advies voor de maker van medische apparaten van neutral naar overweight. Het aandeel steeg 1% tot USD 22,49.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud