Olieprijs daalt verder, OPEC overweegt productievermindering

(tijd-nieuwslijn) - De prijs voor een vat ruwe Brent-olie voor levering in mei daalde donderdag op de Londense markt met 3,1% tot USD 24,47. In een maand tijd zakte de olieprijs met bijna 30%.

Op 7 maart bereikte de olieprijs een hoogste peil van USD 34,10. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) gaat mogelijk de olieproductie verminderen om de prijzen op te krikken. Leden van de OPEC benadrukken dat het aanbod de vraag overstijgt met ongeveer 2 miljoen vaten per dag.

De voorbije maand werden de productiequota die normaal worden gehanteerd door de OPEC-lidstaten genegeerd. Meer dan een derde van de productie in Nigeria viel stil door etnisch geweld in de Nigerdelta. Bovendien werd door de oorlog het olie-voor-voedselprogramma van Irak opgeschort. Het in 1996 opgestarte programma voorziet in levensmiddelen aan de Iraakse bevolking in ruil voor olie. Het einde van de oorlog lijkt in zicht en dus kan Irak er weer over denken olie uit te voeren. Door de uitvoer van Iraakse olie kan de olieprijs verder zakken tot USD 22 per vat. De richtprijs van de OPEC is USD 25 per vat.

De president van de OPEC, Abdullah Bin Hamad al-Attiyah, plant op 24 april een vergadering om de productiebeperking te bespreken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud