Olieprijs op laagste peil in ruim twee maanden

©-

De prijs van een vat ruwe Brent-olie is donderdag 4,7 procent teruggevallen tot 64,82 dollar. Dat is de laagste slotstand sinds 17 juli. De koersval was te wijten aan zwakke cijfers over de Amerikaanse woningverkoop. Vrijdagmorgen treedt licht herstel op.

(tijd) - De Brent-olie sloot in Londen 4,7 procent onder het slot van woensdag. In New York zakte de West Texas met 4,5 procent tot 65,89 dollar per vat. De West Texas noteert voor het eerst sinds april onder het 100-daagse voortschrijdende gemiddelde. 

De olieprijs ging donderdag in vrije val na de publicatie van Amerikaanse cijfers over de verkoop van bestaande woningen. Die daalde in augustus maand op maand met 2,7 procent tot 5,10 miljoen op jaarbasis. Economen hadden een stijging met 2,8 procent tot 5,35 miljoen voorspeld.

Het slechter dan verwachte cijfer voedt de vrees dat het economische herstel minder krachtig is dan tot nu toe gedacht. Minder economische groei betekent automatisch minder olieverbruik.

De olieprijs had ook nog last van het nieuws, woensdag, dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie hoger lagen dan voorspeld. De reserves namen de afgelopen week met 5,4 miljoen vaten toe. Die toename was tien keer groter dan verwacht.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) ziet de olieconsumptie dit jaar met 1,9 miljoen vaten krimpen tot 84,4 miljoen vaten per dag.

Vrijdagmorgen herstelt de olieprijs in Londen lichtjes. De Brent-future gaat 0,7 procent hoger tot 65,29 dollar.

Carl Pansaerts

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud