Olieprijs zakt ruim 5 procent

Zowel in Londen als in New York gaan de olieprijzen maandag flink lager nadat het Internationaal Energie Agentschap vorige week zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar olie heeft verlaagd. In New York valt de prijs voor een vat ruwe olie opnieuw onder de 50 dollar.

(tijd) - Het nieuws dat de olie-invoer in China tot het op een na hoogste niveau ooit is gestegen, lijkt de sombere voorspellingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) nauwelijks te compenseren. Het IEA had vorige week vrijdag aangegeven dat de wereldwijde vraag naar olieprdoucten met 2,4 miljoen vaten per dag zou dalen in vergelijking met 2008. Volgens het Energieagentschap is de snelheid waarmee de vraag daalt te vergelijken met die van de vroege jaren '80.

Net zoals de aandelenmarkten hebben ook de oliemarkten er een bijzonder fors herstel opzitten. Op een maand tijd is de prijs voor een vat ruwe olie in Londen met ruim 28 procent de hoogte ingegaan. De weinig optimistische vooruitzichten van het Internationaal Energieagentschap lijken voor veel handelaars dan ook het signaal om gas terug te nemen.

Maar omdat de markten vrijdag gesloten waren wegens Pasen, kunnen handelaars vandaag pas voor het eerst reageren op die prognoses. In Londen valt de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie rond 17.30 uur met 5,8 procent tot 50,94 dollar. Ook in New York gaan de olieprijzen fors lager. De prijs voor een vat zakt daar met 6,3 procent terug tot 48,94 dollar.

PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud