Advertentie

Onzekerheid over rente drukt Amerikaanse indices

Wall Street sloot vrijdag een bewogen handelsweek met verlies af. Een sterkere groei van de industriele productie dan verwacht en een aanhoudende inflatiedruk overvielen de markt. De omzetten lagen hoog vanwege expiratie.

(betten) Handelaren rekenen erop dat Fed-voorzitter Ben Bernanke volgende week bij de Fed-vergadering geen signaal af zal geven voor een renteverlaging. Eerder werd daar wel vanuit gegaan. Een verlaging zou de economie weer een extra impuls kunnen geven en is goed voor de zo onder vuur liggende hypotheekmarkt.

De inflatie kwam in februari op maandbasis uit op 0,4%, iets hoger dan de 0,3% waar economen op hadden gerekend en een stijging ten opzichte van de 0,2% een maand eerder. De kerninflatie, zonder voedsel en energie, lag lager dan in januari en kwam uit op 0,2% tegenover 0,3% een maand eerder.

Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,4%, de kerninflatie met 2,7%. In januari was dat nog respectievelijk 2,1% en 2,7%.

De industriele productie over februari 2007 realiseerde de sterkste groei sinds november 2005. De productie steeg de afgelopen maand met 1%. Economen gingen uit van een groei van slechts 0,3%. Over januari was nog sprake van een daling van 0,3%.

De Dow Jones-index sloot 0,4% lager op 12.110,41 punten, evenveel als de S&P500 die op een stand van 1.386,95 punten de week uitging. De Nasdaq eindigde 0,25% lager op 2.372,66 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 2/32 lager op 97-8/32, bij een rendement van 4,53%. De euro steeg 0,55% ten opzichte van de dollar op 1,3313.

De olieprijs zakte in New York met 0,8% en kwam daarmee iets boven de USD 57 per vat uit. De prijs zakte omdat er weer vertrouwen bestaat dat Iran zijn productieniveau zal handhaven. De reden is dat President Ahmadinejad een Amerikaans visum zal krijgen om te kunnen spreken voor de VN Veiligheidsraad.

Van de dertig Dow-fondsen sloten er negen hoger en twintig lager, McDonald's sloot onveranderd. Hewlett-Packard prijkte de hele dag bovenaan nadat het bedrijf bekendmaakte extra aandelen te gaan inkopen. Het aandeel HP steeg 0,5% evenveel als Wal-Mart dat bekendmaakte niet te gaan bankieren.

Hewlett-Packard gaat voor USD 8,0 miljard extra aan eigen aandelen inkopen. Dit komt boven het bedrag van USD 6 miljard dat HP in augustus 2006 had aankondigd. Hiervan was eind januari 2007 nog USD 3,3 miljard over.

In tijden van grote onzekerheid in de financiele sector, reageerde de markt enthousiast op het bericht dat Wal-Mart geen banklicentie zal aanvragen. Wal-Mart is al twee jaar bezig met het krijgen van zo'n vergunning maar kreeg teveel weerstand uit de bancaire sector.

Microsoft (+0,2%) heeft een gedeeltelijke overwinning geboekt in zijn strijd om patenten met Alcatel-Lucent, zo bleek donderdagavond laat. Een rechter in San Diego heeft een aantal claims voor een bepaalde interface-technologie van Alcatel-Lucent ongegrond verklaard.

Accredited Home Lenders (+17,5%), verstrekker van al dagenlang in de belangstelling staande risicovolle hypotheken, heeft voor USD 2,7 miljard aan leningen verkocht. De hypotheekbank verkoopt de portefeuille tegen een behoorlijke korting. Accredited wil met de verkoop weer wat lucht creeren waardoor minder marges gestort hoeven te worden.

Schering-Plough kreeg een opwaardering van Merrill Lynch naar buy van neutral en won 1,8% op USD 23,49.

Koffieketen Starbucks profiteerde eveneens van een positief analistenoordeel. Goldman Sachs heeft het aandeel toegevoegd aan de 'conviction list'. Starbucks sloot 3,4% hoger op USD 30,59.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud