Ook Wall Street in de ban van Alcoa

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn voor de tweede dag op rij met verlies geëindigd, nadat notoire beleggers gaande van George Soros tot Marc Faber voorspelden dat het beursherstel van de laatste weken niet fundamenteel is. Lakmoesproef daarvoor worden de kwartaalcijfers van Alcoa, dat nabeurs het resultatenseizoen aftrapt. Berichten over een nakend faillissement stuurde GM en de hele autosector lager. De Bel20 kon lange tijd de verliezen beperken, maar gleed tegen beursslot verder weg.

(tijd) - De gerenommeerde investeerder Marc Faber is alvast niet optimistisch. Hij gaat er van uit dat de S&P500-index nog 10 procent zal dalen tot rond 750 punten vooraleer weer te gaan stijgen. Dat herstel zou pas na juli plaatsvinden.

Het persagentschap Bloomberg berekende dat de resultaten van de S&P500-bedrijven, die nu al zes kwartalen op rij aan het dalen zijn, nog eens drie kwartalen verder zullen verzwakken. In Europa zouden de winsten van de Stoxx600-bedrijven dit jaar wel 22 procent stijgen.

Voor onrust zorgt ook een bericht in The Times. Volgens de Britse krant zal het IMF in zijn volgend rapport over de wereldeconomie zijn raming van de 'toxische schulden' waarmee banken en verzekeraars zijn opgezadeld, optrekken tot 4 biljoen dollar. Onder 'toxische schulden' worden alle schulden verstaan die de financiële instellingen hebben opgelopen als gevolg van het aanhouden van toxische activa, inclusief waardeverminderingen op deze activa, problematische hypotheekleningen en commerciële leningen, en consumentenkrediet. Van de 4 biljoen dollar zou 3,1 biljoen afkomstig zijn van activa van Amerikaanse oorsprong en 900 miljard van toxische activa die hun oorsprong vinden in Europa en Azië.

In Japan heeft de Bank of Japan de rente gehandhaafd op 0,1 procent. De centrale bank versoepelde wel de voorwaarden voor het verstrekken van leningen aan regionale banken. Zij wil zo de geldnood van kleinere bedrijven lenigen.

Omstreeks 14 uur noteert de DJ EuroStoxx50 1 procent lager, terwijl de DJ Stoxx50 0,7 procent in de min staat.Het zijn vooral de financials die ervan langs krijgen, nu ook miljardair George Soros stelt dat de recente stijging van de beurzen niet meer is dan een berenmarktrally. Enkel defensieve sectoren zoals de farma en de nutsbedrijven houden enigszins stand.

De Dow Jones ging de dag uit met een verlies van 2,3 procent op 7789,56 punten. De bredere S&P500 verloor 2,4 procent, terwijl technologiebeurs Nasdaq 2,8 procent lager ging.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud