Advertentie

Opnieuw record voor Dow

De belangrijkste aandelenindices in New York hebben donderdag na een vlakke opening uiteindelijk de weg omhoog gezocht en vastgehouden, maar het ging niet van harte. Een positief rapport over het vertrouwen onder de Amerikaanse huizenbouwers hielp mee.

(tijd) Plannen voor een aandelenterugkoop van Caterpillar en gunstige macro-economische data vanuit de regio New York wogen op tegen een artikel over de 'slechte leningen' van financials en een onverwacht lagere industriele productie in januari. Ook de industriele bezettingsgraad viel tegen.

De Fed Manufacturing-index voor de regio New York is in februari beland op 24,4. Door Bloomberg geraadpleegde economen verwachtten dat de index op 10,6 zou belanden. De zogenoemde Empire State Manufacuring Survey is een maandelijks overzicht van fabrikanten in de hele staat New York.

Investeerders zijn al de hele week gericht op uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke over de economie en het rentebeleid. Eerder deze week suste Bernanke in een speech al veel inflatiezorgen bij investeerders en hij herhaalde donderdag dat de prijsverhogingen momenteel afvlakken.

Verder toonde de financiele sector wat zwakte na een artikel in de Wall Street Journal dat veel financials haast maken met hun pogingen om af te komen van oplopende 'slechte leningen' vanuit de huizensector. Onder meer JP Morgan (-0,4%) en HSBC (-0,7%) werden in het WSJ-artikel genoemd.

Bij de slotbel steeg de Dow Jones-index 0,18% tot 12.765,01 punten. De brede S&P 500-index voegde 0,10% toe tot 1.456,81 punten, terwijl de techbeurs Nasdaq 0,35% toevoegde op 2.497,10 punten.

De hoofdindex kende donderdag 17 dalers tegenover 13 stijgers.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 6/32 hoger op 96-2/32, bij een rendement van 4,71%. De euro steeg uiteindelijk 0,1% op USD 1,3146. De olieprijs eindigde USD 0,06 in de min op USD 57,94.

De olieprijs in NY daalde voor de tweede dag op rij, op weersvoorspellingen in de VS. Het oosten van dat land zal volgens de plaatselijke weermannen de maand uitgaan met bovengemiddeld warm weer.

Bij de bedrijven stond Anheuser-Busch (+3%) in de belangstelling. De brouwer zou praten met InBev over een mogelijke fusie. Volgens een Braziliaanse krant voeren de twee 'verkennende' gesprekken over een samengaan. Naast InBev, zouden SabMiller en Diageo geinteresseerd zijn in Anheuser-Busch.

Caterpillar (+2,2%) gaat een nieuw inkoopprogramma starten voor de komende vijf jaar. De waarde van de terugkoop bedraagt USD 7,5 miljard. Dit nieuwe programma betekent de vierde terugkoopreeks sinds 1995. Gedurende die periode heeft Caterpillar USD 8,5 miljard eigen stukken ingekocht.

Microsoft sloot hoger, in aanloop naar een analistenbijeenkomst. Het evenement dat donderdag zou plaatsvinden, moest volgens het bedrijf zelf gaan over de 'strategische richting' van Microsoft. Analisten hebben de afgelopen dagen optimistische verwachtingen geuit. Microsoft pakte 0,3%.

Goldman Sachs heeft een afwaardering gegeven aan AMR, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij American Airlines, voornamelijk op waarderingsgronden. De Goldman-analist denkt dat de zorgen over arbeidscontracten gedurende 2007 zullen toenemen. Het aandeel AMR daalde bij de slotbel 1,2%.

Bristol-Myers Squibb heeft gezegd dat de uitdaging voor de medicijnenmaker het verlies van melkkoe Plavix zal zijn. De goedverkopende bloedverdunner die het bedrijf op de markt brengt met de Franse partner Sanofi-Aventis, zal haar patent verliezen in 2011. Er loopt echter een rechtszaak waardoor dit jaar het patent wellicht al kan vervallen. Bristol-Myers Squibb sloot donderdag 0,2% hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud