Advertentie
Advertentie

Optimisme was van korte duur op Wall Street

©EPA

Na het feest komt de kater. Op Wall Street, waar de indexen dinsdag nog fors hoger gingen, stak de realiteit woensdag weer een neus aan het venster. Slecht nieuws van General Motors, Monsanto en de banksector drukten de sfeer in New York.

Dat de Nasdaq het beter deed dan de andere indexen, was te danken aan SanDisk. De chipbakker heeft zijn patentovereenkomst met het Koreaanse Samsung verlengd tot in 2016. Het aandeel won een goede 14 procent, maar kon de technologiebeurs niet uit het slop helpen.

Monsanto moest ruim 6 procent achteruit. De zadenproducent moest toegeven dat de recurrente bedrijfswinst aan de onderkant van hun vooropgestelde vork zal uitkomen. Waar er eerder op een resultaat tussen 4,40 en 4,50 dollar per aandeel zou uitkomen, zal die nu rond de 4,40 dollar per aandeel uitvallen. Analisten rekenden gemiddeld zelfs op 4,59 dollar per aandeel.

De financiële waarden noteerden eveneens lager. De Federal Deposit Insurance Corporation, het orgaan dat deposito's van Amerikaanse banken garandeert in de VS, zei in een statement dat het aantal probleembanken op het hoogste peil staat in 15 jaar. De FDIC beschouwt vandaag 305 financiële instellingen als probleembanken. Hoofdreden zijn wanbetalende leners, die veel banken van wie de hoofdactiviteit bestaat uit kredieten verstrekken in de problemen brengen. Aandelen als U.S. Bancorp (-5,7%) en Wells Fargo (-6,1%) kregen een tik.

Dé verliezer van de dag was echter General Motors. GM heeft voor 27,2 miljard dollar aan niet-gewaarborgde obligaties uitstaan en moest deze van de Amerikaanse overheid herschikken om een faillissement te vermijden. De obligatiehouders konden tot dinsdagavond om middernacht instemmen met een herschikking, maar slechts een klein aantal onder hen zijn op de voorstellen van GM ingegaan. Een percentage van 90 procent diende akkoord te gaan met het voorstel van GM. Het ‘Chapter 11’, de bescherming tegen schuldeisers, lijkt dus imminent voor de autoreus. Het aandeel kreeg een oplawaai van 20,1 procent.

Wall Street maakte zich duidelijk ook zorgen over de zware verliezen op de obligatiemarkten. Daardoor stijgt de rente op tienjarig Amerikaans staatspapier 14 basispunten naar 3,69 procent, het hoogste peil in ruim een half jaar. Volgens obligatiehandelaars maken beleggers zich zorgen over de toevloed van staatspapier. De veiling van vijfjarige staatspapier eerder deze middag verliep nochtans vlot, maar beleggers kijken al uit naar een grote veiling van 7-jarig papier morgen.

Bovendien is er al enkele dagen een mini-crash in hypotheekobligaties aan de gang. Daardoor is de rente op 30-jarig papier van hypotheekgigant Fannie Mae intussen tot 4,30 procent gestegen, van 3,90 procent minder dan een week geleden. Dat is slecht nieuws voor de Amerikaanse huizen- en hypotheekmarkt, aangezien de rente op Amerikaanse woonkredieten doorgaans gekoppeld zijn aan het rendement op hypotheekobligaties. Duurdere hypotheken dreigen de verhoopte uitbodeming van de Amerikaanse huizenmarkt, een noodzakelijke voorwaarde voor een duurzaam economisch herstel, in de kiem te smoren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud