Option blinkt uit in Brussel

De Bel20-index sloot dinsdag voor de zesde opeenvolgende handelsdag hoger. De index won 0,4 procent tot 2.525,93 punten. 'Dit is echter geen eindejaarsrally, wel een goed jaareinde', relativeert Bart De Bock, het hoofd aandelenhandel van KBC Securities, de winstreeks. 'De Bel20 schommelt al geruime tijd rond 2.500 punten.'

(tijd) - De stijging van de Bel20 was voor de dikke helft te danken aan AB InBev (+1,1%, 36,51 euro). De brouwer is al dagen in goeden doen. De beleggers waren niet onder de indruk van de verkoop, de voorbije dagen, van 2,8 miljoen aandelen door de aandeelhoudende families Van Damme en Van der Straten Ponthoz.

'Het blijft me verbazen dat de koers van AB InBev maar blijft stijgen', zegt analist Robert Jan Vos van Fortis Bank Nederland. 'De beleggers hebben duidelijk weinig oog voor de toch wel stevige waardering van AB InBev. De koers-winstverhouding, op basis van de verwachte winst voor 2009, bedraagt 20. Dat is 10 à 15 procent meer dan het gemiddelde voor de sector. Maar andere factoren halen de bovenhand: de snelle schuldafbouw, de goede uitvoering van de strategie, de stevige marktpositie, de vlotte verkoop van activa, enzovoort. Blijkbaar is iedereen er zo op gebrand het aandeel in portefeuille te hebben, dat men bereid is een premie te betalen tegenover de sectorgenoten', besluit Vos.

Ook GDF Suez (+1%, 30,22 euro) is al dagen in goeden doen. De Europese nutsbedrijven waren zwaar achtergebleven op het beursherstel sinds het dieptepunt van begin maart. Sinds begin december is de index van de Europese nutsbedrijven met 8 procent gestegen.

Op de brede markt was Option (+17,1%, 0,82 euro) opnieuw de uitblinker. De geslaagde kapitaalverhoging met 20 miljoen euro zet vooral de opgeluchte kleine beleggers aan het kopen, luidde het in de marktenzalen en bij analisten. 'De acute financiële problemen zijn achter de rug', zei een Nederlands analist. 'De levensvatbaarheid is een pak toegenomen', stelde De Bock. Beiden wezen er wel op dat het aandeel grotendeels het speeltje is geworden van kleine beleggers en day traders. Er veranderden dinsdag 5,01 miljoen aandelen Option van eigenaar. Dat is twaalf keer meer dan het daggemiddelde sinds Nieuwjaar.

De koers van de Waalse farmagroep IBt klom met 0,3 procent tot 3,76 euro. Dat ligt boven de prijs van 3,64 euro van het vrijwillige overnamebod dat de Duitse grootaandeelhouders Eckert & Ziegler en Steglitz MedInvest maandag lanceerden. Blijkbaar zijn de aandeelhouders niet van plan hun stukken in te leveren, temeer daar IBt afstevent op de eerste jaarwinst sinds de beursgang in 1997.

Op de Vrije Markt reageerden de aandeelhouders van de arbitragist Option Trading Company (OTC) negatief op het bericht dat de Nederlandse sectorgenoot Scrocca Trading Group de aandelen van de oprichters van OTC koopt, zonder evenwel een bod op het geheel uit te brengen. Over de prijs losten beide partijen niets. Bij een vrij stevig volume van 1.500 stuks ging OTC 4,8 procent lager tot 1,80 euro.

CP

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud