Overnamenieuws stuurt Europese beurzen vlot hoger

De Europese beurzen zijn duidelijk hoger gesloten. Fusie- en overnamenieuws in de luchtvaart- en financiele sector stuurden de Europese aandelenmarkten hoger. De retailers werden de hoogte in gestuwd door de Spaanse Zara-eigenaar Inditex.

(tijd) De DJ EuroStoxx50 won 0,9 procent tot 4.094,33 punten. De DJStoxx50 sloot 0,6 procent hoger op 3.687,94 punten. De Euronext100 deed het nog iets beter: plus 1 procent tot 950,20 punten. Londen won 0,6 procent, evenals Parijs, Frankfurt steeg 0,7 procent. Amsterdam was de primus met een winst van 1,3 procent dankzij de financieledienstengroep ABN Amro.

Macro-economische cijfers van dinsdag en woensdag uit de Verenigde Staten hadden weinig of geen invloed op de beurzen. Rond 18.30 uur verloor de euro 0,5 procent tot 1,3219 dollar. Uit een wekelijks rapport van het Amerikaanse departement van Energie onthouden de markten dat de voorraden ruwe olie sterker dan verwacht zijn gedaald. De future voor een vat Brent-olie in Londen voor levering in drie maanden noteerde om 18.30 uur op 61,58 dollar (+0,1 procent).

Op de beurs van Madrid steeg Inditex met 5 procent tot 41,57 euro. De Spaanse kledinggroep bekend van onder meer de winkels van Zara, Bershka en Massimo Dutti, maakte een winst over de eerste negen maanden bekend van 634 miljoen euro, een stijging van 22 procent. Inditex behaalde de cijfers vooral door de uitbreiding van het aantal Zara- en Bershka-winkels in Europa.

Inditex nam de andere Europese retailers op sleeptouw. Het Britse Next, de derde kledingverkoper van het Verenigd Koninkrijk, ging er 1,6 procent op vooruit tot 1.793 pence. Hennes&Mauritz won in Stockholm 1,2 procent tot 340,50 Zweedse kroon. H&M is de voornaamste concurrent van de Europese marktleider Inditex.

De luchtvaartaandelen profiteerden van de verdere consolidatie in de sector. In de VS zijn er besprekingen bezig tussen United Airlines en Continental Airlines over een mogelijke fusie, weten twee bronnen die vertrouwd zijn met de gesprekken. British Airways steeg 1,8 procent, Air France-KLM werd 1,7 procent duurder en Lufthansa won 1,8 procent.

Het Franse spitstechnologiebedrijf Safran, de tweede grootste Europese producent van jetmotoren, moest 6 procent inleveren tot 15,95 euro. De markt reageert daarmee op een winstwaarschuwing die het bedrijf uitstuurde en de aankondiging dat Safran een intern onderzoek voert naar mogelijke fraude.

Nog in Parijs won Coil 28,6 procent tot 13,50 euro. Alucoat Conversion SAU heeft meer dan 10 procent verworven van het kapitaal van Coil en sluit verdere aankopen, met eventuele controleverwerving, niet uit. Dat liet Alucoat weten aan de Franse toezichthouder Autorite des Marches Financiers en aan de Belgische toezichthouder CBFA. Aliberico geeft geen commentaar, zo bleek uit een telefonisch gesprek.

Coil legt zich toe op de continu oppervlaktebehandeling van bobijnen gelamineerd aluminium. Het is een Belgische vennootschap die noteert op Euronext Parijs.

De oliewaarden sloten overwegend met winst. In Parijs ging Total 0,9 procent vooruit tot 54,45 euro. Royal Dutch Shell steeg 0,8 procent tot 1.802 pence. Booractiviteiten bij het Sakhalin II-project, het olie en gaswinningsproject in Rusland waarin Royal Dutch Shell een belang heeft van 55 procent, zullen naar verwachting een vertraging oplopen.

Het Britse BP ging 0,2 procent lager tot 579,5 pence. De oliemarkt kijkt vooral uit naar beslissingen van de OPEC. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen vergadert nog tot donderdag in Nigeria.

De Duitse herverzekeraar Hannover Re verkoopt een afdeling in New York voor 800 miljoen dollar aan de Australische verzekeringsmaatschappij QBE. Beleggers onthaalden de afstoting enthousiast en stuurden de koers van Hannover Re 3,1 procent hoger tot 34,08 euro.

De Italiaanse tolinfrastructuurbeheerder Autostrade en zijn Spaanse sectorgenoot Abertis hebben hun fusieplannen opgeborgen. Het project, goed voor 25 miljard euro, is volgens beide bedrijven op onoverkomelijke hindernissen vanwege de Italiaanse overheid gestoten. Autostrade zakte 1,5 procent tot 21,8 euro.

In Amsterdam duwde ABN AMRO de AEX-index flink hoger. Het aandeel van de financieledienstengroep won 3 euro tot 24,10 euro. Daarmee schrijft de financial al 5 procent bij in drie dagen. Er heerst speculatie onder beleggers dat de Nederlandse bank een overnamedoelwit is. Verder zijn er nog steeds geruchten in de markt dat de bank zijn belang in het Italiaanse Capitalia van de hand gaat doen. Sector- en landgenoot ING volgde met een winst van 2,2 procent tot 33,16 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud