Overnames en speculatie sturen Europese indexen hoger

Europa was vrijdag opnieuw in de ban van fusie- en overnamegeruchten, en dat liet zich voelen op de beurzen. Met stip op een stonden de mijnbouwgroepen nadat zakenbank Merrill Lynch BHP Billiton aangeduid heeft als overnamekandidaat. Ook geruchten in de muziekindustrie en de financiele-informatieverstrekking leidden tot hogere koersen.

(tijd) De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in de maand maart op maandbasis met 0,5 procent gestegen. Dat bleek vrijdag uit gegevens van het Europese statistische bureau Eurostat. Een maand eerder lag de stijging nog op 0,3 procent. De stijging is exact even groot als economen hadden verwacht. Op jaarbasis was er in maart eveneens sprake van een stijging. Deze kwam uit op 2,6 procent, een maand eerder was de stijging op jaarbasis nog 1,2 procent.

In de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, is de banengroei in april onder de verwachting van economen uitgekomen. De werkgelegenheid steeg met 88.000 banen, terwijl door economen geraadpleegd door Bloomberg rekening werd gehouden met een groei van 100.000 nieuwe banen. In maart creeerde de Amerikaanse economie nog 177.000 banen, neerwaarts herzien van een eerder bekendgemaakte groei van 180.000 banen.

De DJ Stoxx50 sloot 0,6 procent hoger op 3.911,73 punten. De index telde 38 stijgers, 12 dalers. De DJ Eurostoxx50 steeg tot 4.445,59 punten met 0,4 procent. Euronext 100 strandde op 1.055,33 punten, een stijging van 0,9 procent. Ook de meeste Europese beurzen gingen hoger. Frankfurt deed er 0,5 procent bij, Parijs en Londen klommen 1 procent en Amsterdam won 0,7 procent. De euro ging rond 18.00 uur 0,3 procent hoger tot 1,3586 dollar.

Voor een vat Brent-olie werd in Londen om 18.00 uur 66,19 dollar betaald (+ 0,2 procent).

Reuters ging maar liefst 25,1 procent hoger, tot 615,75 pence. Gespeculeerd wordt dat Thomson een overnamebod zal uitbrengen op Reuters, de grootste beursgenoteerde verschaffer van financiele diensten. 'Rekening houdend met de koersschommelingen en de volumes zou het wel eens om meer dan louter speculatie kunnen gaan,' aldus een waarnemer. Reuters heeft ondertussen al bevestigd dat er interesse is voor een overname.

EMI klom 8,2 procent tot 246,25 pence. De derde grootste platenmaatschappij ter wereld bevestigde in een persbericht dat ze 'aanwijzingen heeft dat er verschillende geinteresseerde partijen zijn om de maatschappij over te nemen.' Volgens The Financial Times (FT) zou het investeringsfonds One Equity Partners geinteresseerd zijn om EMI over te nemen. FT schat de waarde van EMI op meer dan 6 miljard euro.

Een ander succesvol aandeel vrijdag was Wolters Kluwer. De grootste uitgeverij in Europa gespecialiseerd in juridische en fiscale drukwerken spurtte 3,6 procent hoger tot 23,67 euro. 'De media-aandelen waren duidelijk in trek vandaag,' zei een analist.

Andere sterke stijgers zijn de mijnbouwaandelen. Volgens Merrill Lynch zou BHP Billiton kunnen worden overgenomen door fondsen om vervolgens te worden opgesplitst. BHP Billiton zou worden overgenomen voor 201 miljard dollar. Een opsplitsing van het concern zou een meerwaarde van 34 procent opleveren. BHP Billiton klom 4,6 procent tot 1.218 pence. Rio Tinto ging 4,7 procent hoger tot 3.310 pence en Anglo American voegde er 3,9 procent aan toe tot 2.880 pence.

Hanson, de grootste producent van steenslag ter wereld, ging 4,4 procent hoger tot 1.070 pence. Het Duitse HeidelbergCement zou bereid zijn een overnamebod te lanceren op Hanson. Op die manier hoopt Duitslands grootste cementproducent zijn omzet met tweederde op te drijven. Bovendien zou HeidelbergCement zijn productaanbod kunnen vergroten. Heidelberg won 0,1 procent tot 119,08 euro.

Vallourec voegde er 5,2 procent aan toe tot 214,85 euro. De Franse fabrikant van pijpleidingen kondigde gisteren nabeurs aan dat de verkoop steeg met 10 procent in het eerste kwartaal.

Ahold verloor 2,5 procent tot 9,63 euro. Donderdag steeg het aandeel 3,2 procent door speculatie dat de fusiegesprekken met Delhaize zullen worden hernomen, nu Ahold zijn Amerikaanse dochter US Foodservice heeft verkocht. ING heeft het koersdoel voor Ahold verhoogd van 10,10 naar 11,50 euro. Het advies blijft buy. Volgens de analist zat de markt er opnieuw naast in de waardering van Aholds activa.

ABN AMRO won 0,3 procent tot 36,70 euro. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal lanceert het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis dit weekend nog een officieel tegenbod op zowel LaSalle als ABN AMRO. De bankengroep heeft eerder aangegeven ruim 72 miljard euro over te hebben voor de Nederlandse bank. ABN AMRO heeft bekendgemaakt dat het zal meewerken aan de due diligence van het trio. In de middag raakte ook bekend dat Bank of America naar de Amerikaanse rechter stapt over de geblokkeerde verkoop van LaSalle door ABN AMRO aan de Amerikaanse bank.

Tabaksfabrikant Altadis klom 3,7 procent tot 50,30 euro. CVC Capital Partners en PAI PArtners hebben een bod van 12,8 miljard euro uitgebracht op de fabrikant van, onder meer, Gauloises-sigaretten. Dit is 50 euro per aandeel.

Tesco steeg 2,2 procent tot 473,75 pence. ABN AMRO heeft zijn advies voor het aandeel verhoogt van hold naar buy. Volgens analisten slaagt de Britse retailer er in om 'significante waarde te halen uit zijn vastgoed zonder de operationele activiteiten te hinderen'.

Grote verliezer was Deutsche Telekom, dat 4,9 procent zakte tot 12,74 euro. De telecomspecialist kampt met een groot verlies aan klanten in de vaste telefonie. Het besparingsplan van de directie stuit op hevige weerstand bij de vakbonden.

Deutsche Boerse meldde dodnerdag dat het 19 procent meer nettowinst heeft geboekt in het eerste kwartaal, tot 192,3 miljoen euro. Analisten hadden 195 miljoen euro verwacht. Het aandeel zakte 2,08 procent tot 163,66 euro.

Het Duitse ICAP 4,9 procent tot 535 pence. De gedelegeerd bestuurder van ICAP, Michael Spencer, wil zijn belang in de investeringsbank verkopen. Geruchten doen de ronde dat Deutsche Boerse wel geinteresseerd zou zijn in een overname van ICAP.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud