Parijse negatieve uitschieter in Europese beurshandel

De Europese beurzen boekten doorgaans bescheiden winst. Dit ondanks erg somber economisch nieuws van eigen bodem, met een Duits ondernemersvertrouwen dat op het laagste peil sinds 1982 belandde.

Beleggers hopen dat een stimuleringsplan van 850 miljard dollar waar de nieuwe Amerikaans president Barack Obama aan zou werken, de wereldeconomie in 2009 voor een rampscenario kan behoeden. Parijs ging tegen de trend in lager, door tegenvallers bij steraandelen Carrefour en BNP Paribas.

De Euro Stoxx50 won 0,3 procent, de Duitse DAX ging meer dan 1 procent hoger en in Londen klom de Footsie 0,2 procent. In Parijs verloor de CAC40 0,2 procent.

Naast de ondernemersvertrouwen lijkt ook het vertrouwen bij de consument helemaal zoek. Dat onderstreept een nieuwe winstwaarschuwing van Carrefour, de grootste warenhuisketen van Europa. De groei van de bedrijfswinst zal over 2008 bijna stilvallen, tegenover de eerdere prognose van een groei in lijn met de 7 procent omzetgroei. De afscheidnemende Carrefour-topman José Luis Duran gaf in een telefonische conferentie aan dat het operationeel resultaat op de Franse thuismarkt 'negatief' kan zijn. Carrefour zakte 7,4 procent tot 27,13 euro.

Naast Carrefour kreeg nog een CAC40-zwaargewicht klappen. BNP sloot opnieuw 3,6 procent lager op 33 euro. De Franse bank heeft zijn buitengewone algemene vergadering van vrijdag afgelast, nadat het Brusselse hof van beroep vorige week vrijdag de deal rond Fortis had bevroren. In Parijs groeit de speculatie dat BNP met een kapitaalverhoging zal moeten komen, nu de Fortis-deal op losse schroeven staat. BNP kon met de overname van Fortis, tegen een korting van 30 procent op de boekwaarde, zijn eigen vermogen 'sluipend' opkrikken.

Nog in de financiële sector tuimelde de Oostenrijkse Raiffeisen Holding 8,1 procent naar 18,38 euro. Raiffeisen Zentralbank, de moederholding van de beursgenoteerde groep, waarschuwde dat door de afboekingen op schuldpapier van IJsland en Lehman Brothers er over 2008 geen nettowinst zal zijn.

De verzwakte conjunctuur vermindert ook de vraag naar computerchips, en de apparatuur om chips te produceren. Het Nederlandse ASML, de grootste Europese producent van apparatuur voor chipassemblage, stuurde een omzetwaarschuwing uit. Na een initieel negatieve koersreactie sloot ASML niettemin 1,5 procent hoger op 12,15 euro.

KVS/PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud