Advertentie

Pessimisme troef in Tokio

Foto Reuters ©REUTERS

De beurzen in Azië gingen hand in hand lager op dinsdag, nadat een dalende vraag en een monsterverlies van Royal Bank of Scotland beleggers in hun schulp deden kruipen.

(tijd) - Het pessimisme overheerste in Japan, waar men het sentiment kon afleiden uit de uitspraken van handelaars. 'De globale recessie neemt een hap uit de vraag. Ik zie de grondstoffenprijzen de volgende tien jaar niet stijgen', zei een doemdenker van bank Mitsubishi UFJ. 'We zullen nog veel groter dan verwachte verliezen zien de komende maanden', deed een andere handelaar daar een schepje bovenop.

Beleggers vrezen dat de toon werd gezet door het Britse Royal Bank of Scotland, dat maandag het grootste bedrijfsverlies in de geschiedenis van Groot-Brittannië aankondigde. De bank verwacht een verlies van 31 miljard euro.

De Japanse Nikkei-index kreeg een tik van 2,3 procent tot 8.065,79 punten, terwijl de bredere Topix-index er 1,6 procent afdeed tot 805,03 punten. Voor elk aandeel dat won, gingen er zo'n vijf lager.

Chuo Mitsui Trust Holdings ging onderuit, nadat KBC Securities het advies voor de financiële instelling verlaagde tot 'sell', met de wereldwijde crisis in de sector als hoofdreden. Het aandeel zakte 7,3 procent.

De grondstoffenwaarden kenden nog maar eens een moeilijke dag, door de dalende olie- en metaalprijzen. Inpex, de grootste olieproducent van Japan, zakte 4,8 procent. Andere grondstofgebonden waarden als Pac Metals (-6%) en Japan Steel (-5,8%) deden het niet veel beter. Ook de rederijen lijden onder de dalende vraag naar grondstoffen. De vrachttarieven voor droge bulk zakten een derde dag op rij, wat Kawasaki Kisen Kaisha 4,1 procent lager stuurde.

Chipmaker Elpida Memory kondigde aan zijn kwartaalcijfers te verschuiven naar latere datum. Beleggers vertrouwden het zaakje niet, en stuurden het aandeel 5 procent lager. Sectorgenoot Advantest (-6,6%) leed mee onder het nieuws.

In Zuid-Korea zakte bandenmaker Hankook Tire 9 procent, na het opbiechten van een kwartaalverlies. De crisis in de autosector was hiervoor de hoofdschuldige.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud