Pfizer gebeten hond op hoger Wall Street

In New York werden maandag mooie plussen op de borden gezet, met de financials en techwaarden aan kop. De winsten van de oliewaarden bleven wel beperkt door de lagere olieprijs. Overnamenieuws beheerste de markt. Farmacieconcern Pfizer stond onder druk na het stoppen van de ontwikkeling van een medicijn dat de komende jaren veel omzet moest genereren.

De gehele dag moest de markt het doen zonder Amerikaans macro-economisch nieuws, maar later in de week zullen nog cijfers over de werkgelegenheid, de arbeidsproductiviteit en de ISM-index voor de dienstensector verschijnen. Ook wordt meer duidelijk over de stand van de huizenmarkt in de VS.

Bij de slotbel stond de toonaangevende Dow Jones 0,7% hoger op 12.283,85 punten. De S&P 500-index mocht 0,9% bijschrijven tot 1.409,12 en de Nasdaq Composite eindigde 1,5% in de plus op 2.448,39.

De euro daalde 0,1% tot USD 1,3322. De tienjarige T-bond steeg 2/32 tot 98-0/32, bij een yield van 4,41%. De olieprijs in New York noteerde uiteindelijk op USD 62,39 per vat, een min van 1,6%.

De olieprijs daalde maandag in New York, omdat investeerders vreesden dat alle voorraden groter zullen zijn dan de vraag op de binnenlandse markt. Recente gegevens toonden aan dat de Amerikaanse economie wellicht een hardere landing aan het maken is, dan economen eerder hadden voorzien.

Binnen de Dow Jones eindigde IBM (+2,5%) aan kop, gevolgd door American Express (+2,3%). Pfizer (-10,6%) en Merck (-0,8%) stonden onderin. De blue chip-index telde 28 stijgers en 2 dalers.

Pfizer heeft de klinische studies voor een zeer belangrijk medicijn tegen cholestorol stilgelegd, nadat proefpatienten overleden en er een aantal hartklachten kreeg. Lehman Brothers heeft het advies voor Pfizer verlaagd van overweight naar underweight, op zorgen over de omzet.

Bank of New York (+12%) koopt Mellon Financial Corporation. Daarmee ontstaat de grootste dienstverlener op het gebied van effecten- en vermogensbeheer ter wereld. De financiele instellingen verwachten jaarlijks USD 700 miljoen voor belasting te kunnen besparen. Er worden zo'n 3.900 banen geschrapt.

LSI Logic (-13,6%), producent van halfgeleiders, fuseert met branchegenoot Agere (+8,5%) in een aandelentransactie met een waarde van USD 4,0 miljard. De twee bedrijven denken in 2007 jaarlijks ten minste USD 125 miljoen aan kosten te kunnen besparen, via de realisatie van meer schaalgrootte en synergieen.

American Real Estate (+2,4%), een vehikel van investeerder Carl Icahn, heeft een bod van USD 49 per aandeel uitgebracht op Reckson (-4,9%), een investeringsmaatschappij in onroerend goed. Reckson zou al een transactie aangaan met SL Green Realty, maar volgens American Real Estate is zijn bod superieur.

Home Depot heeft stellig ontkend dat besprekingen gaande zijn met twee investeringsmaatschappijen over een overname van het grootste detailhandelsconcern ter wereld, tegen een transactiewaarde van USD 100 miljard. Het aandeel steeg slechts 0,6%, maar liep vrijdag zelfs 2,6% op na speculaties.

Alvaro de Molina, die in de wereld van het zakenbankieren was opgeklommen naar een bestuursfunctie bij Bank of America, verlaat nu zijn post als Chief Financial Officer bij de bank, nadat hij de baan ruim een jaar geleden aannam. Het aandeel Bank of America reageerde met een min van 1,6%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud