Poolse beurs schrap voor record optie-expiratie

Het koersenbord op de beurs van Warschau (foto bloomberg)

De Poolse toezichthouder op de financiële markten KNF waarschuwt voor mogelijke koersmanipulatie vandaag. Een ‘buitenlandse financiele institutie’ heeft 40% van de uitstaande shortposities in kortlopende termijncontracten op de beursindex WIG-20, aldus KNF.

Van onze correspondent in Warschau

(tijd) - De beurswaakhond wijst beleggers erop dat er sprake is van een geringe liquiditeit in de aandelenhandel en tegelijkertijd van een grote omzet in termijncontracten op de WIG-20.

De nervositeit steeg woensdagavond, toen een onbekende marktpartij de beurskoers in de laatste handelsminuten met 1,5% naar beneden duwde, door een groot pakket verkooporders te plaatsen. De beurs kondigde gisteren aan dat er vandaag sneller zal worden ingegrepen dan normaal, in het geval van grote koersschommelingen.

Nog nooit eerder in de 17-jarige geschiedenis van de Warschause beurs had een marktpartij zo’n grote short-positie als die van vandaag. 90.000 kortlopende WIG-20-futures lopen af. 40% van deze futures zijn van de onbekende 'buitenlandse financiele institutie', die daarmee een recordbedrag van 650 miljoen zloty (ruim 150 miljoen euro) heeft ingezet op een koersdaling.

‘Het gaat voor Poolse begrippen om een extreem grote positie’, zegt Raimundo Eggink, tot voor kort commissaris van de Warschause beurs. ‘Dit is geen prive-waarschuwing aan een partij. Dit is een waarschuwing aan de markt.’

Die waarschuwing is volgens Eggink opmerkelijk, maar op zich nog geen bewijs dat de betrokken partij te kwader trouw handelt. ‘Het kan allemaal bonafide zijn. Misschien is dit een hedge voor een andere transactie. Als het KNF ziet dat iemand zo’n grote positie inneemt, gaat er echt wel even een belletje uit. Indien die partij malafide plannen heeft, dan mag je verwachten dat ze haar positie wel afbouwt.’

In de Poolse pers gaat de beschuldigende vinger richting van de Amerikaanse bank JP Morgan. De Poolse justitie onderzoekt op verzoek van het KNF of de Amerikanen zich schuldig maken aan beursmanipulatie. Op 12 november zorgde een plotselinge stroom kooporders van JP Morgan ervoor dat de beursgraadmeter WIG-20 vlak voor het sluiten van de markt met bijna 5% steeg. Volgens de bank was dit echter het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden.

De bank publiceerde in oktober en november zeer sombere rapporten over de Poolse economie. Daarin figureerden de laagste groeiprognoses die de ronde doen over dit Oost-Europese EU-lid. Deze rapporten werden door veel commentaren gezien als een poging om Poolse waardepapieren in discrediet te brengen. Vorige week zorgde de bank voor turbulentie door juist een sterke appreciatie van de zloty te voorspellen. De koers die de bank voor volgend jaar voorspelde, week fors af van de verwachting van andere banken. Volgens JP Morgan was er sprake van een vergissing en zou de euro zijn verwisseld voor de dollar.

Ekke Overbeek

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud