Advertentie

Positief slot voor Bel20 na moeilijke week

Op Euronext Brussel wist de Bel20 de laatste handelsdag van een moeilijke week alsnog met winst af te sluiten. Bij de opening vrijdagochtend stonden de koersen ook in de plus, maar het grootste deel van de dag waren de cijfers overwegend rood. Een half uur voor sluitingstijd schoot de index dan weer boven de nulgrens.

(tijd) De koersbewegingen werden vrijdag voornamelijk bepaald door bedrijfsnieuws. Belgacom keek lang tegen een opdoffer van zo'n 3 procent aan, maar wist dat verlies toch wat in te perken. Ook Omega Pharma stond lang onderaan de tabel. Inbev, dat het heel goed doet sinds de sterke jaarprestaties van donderdagochtend, werd als primus nog voorbijgestoken door Umicore, dat wat terugwint nadat het aandeel eerder deze week zowat het hardst onder de beurscorrectie te lijden had.

De Bel20 sloot 0,1 procent hoger tot 4.272,02 punten. De index telde 11 stijgers tegenover 8 dalende aandelen.

Belgacom boekte over 2006 een hoger dan verwachte nettowinst dankzij de meerwaarde op de verkoop van de participatie in Neuf Cegetel. De bedrijfskasstroom (ebitda) bleef onder de verwachtingen. De telecomgroep verwacht dat haar mobiele poot (Proximus) dit jaar 5 à 7 procent minder omzet boekt en de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) kan zien zakken tot 45 procent. De vastelijndiensten zullen hun omzet met 1 à 2 procent zien terugvallen. Belgacom stelt voor een slotdividend van 1,6 euro bruto per aandeel uit te keren. Het aandeel zakte 1,5 procent tot 32 euro en was daarmee de grootste daler in de Bel20.

Omega Pharma verloor 0,5 procent op 57,57 euro. Op een analistenvergadering maakte Omega Pharma donderdag bekend dat het de komende vijf jaar met zijn OTC-afdeling een jaarlijkse omzetgroei van 7 procent wil boeken. Tot dusver bedroeg het streven 6 procent omzetgroei. De bedrijfskasstroom (ebitda) moet tegen 2011 20 procent van de omzet bedragen, tegen ongeveer 15 procent nu. Voor 2007 mikt het management op een omzet van 820-840 miljoen euro voor OTC en 300 miljoen euro voor Arseus, de business-to-businessafdeling die in 2008 wordt afgesplitst.

InBev ging 2,8 procent hoger tot 52,93 euro. UBS verhoogt zijn koersdoel voor InBev van 57 tot 59 euro na de sterke resultaten die de brouwerijgroep donderdagmorgen bekendmaakte. Het advies blijft buy 2. Rabo Securities verhoogt het koersdoel voor InBev van 52 tot 57 euro. Het buy-advies blijft behouden.

AvH miste zijn entree in de Bel20 niet. Het aandeel won 1,5 procent tot 65,10 euro. De holding verving Barco, dat 1,4 procent liet liggen op 69,00 euro.

Op de brede markt kleurde Recticel bloedrood. Het aandeel verloor 7 procent tot 9,30 euro. De schuimrubberfabrikant behoudt zijn divisie Interiors Solutions, die auto-interieurbekleding maakt. De Duitse durfkapitalist Nordwind Capital, met wie Recticel sinds 25 september exclusieve onderhandelingen over een partnerschap voerde, heeft zich uit de onderhandelingen teruggetrokken. De groep gaat daarom alle Amerikaanse activa van deze divisie volledig afschrijven en nog een bijkomende provisie nemen. Recticel sluit hierdoor 2006 af met een nettoverlies van 21,2 miljoen euro. Dit verlies is 24,1 procent kleiner dan het verlies van 28 miljoen over 2005. Zonder de volledige afschrijving van de Amerikaanse activa en de bijkomende provisie zou Recticel een winst hebben geboekt van 16,9 miljoen euro.

In navolging van dit nieuws verlagen twee analisten hun advies en koersdoel voor Recticel.

Befimmo zakte 1,5 procent tot 91 euro. De vastgoedbevak boekte tijdens het eerste kwartaal van het boekjaar 2006/2007 (eindigend op 30 september) een huuromzet van 20 miljoen euro. Dat is een miljoen meer dan een jaar terug. Per aandeel kwam het netto courante resultaat uit op 3,25 euro per aandeel, tegen 1,47 euro een jaar terug. De vastgoedbevak bevestigt zijn voorspelde dividend voor dit boekjaar van 4,45 euro bruto per aandeel. In een interview met De Tijd zegt gedelegeerd bestuurder Benoit De Blieck dat Befimmo om te groeien voor een geografische diversificatie op de kantoormarkt in een aantal buurlanden opteert.

Galapagos daalde 1,7 procent tot 8,85 euro. Het biofarmabedrijf verwacht in 2007 een omzet tussen 54-58 miljoen euro, in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. Ten opzichte van 2006 gaat het biotechnologiebedrijf daarmee uit van een omzetgroei van 53-65 procent. In 2006 verdrievoudigde de omzet tot 35,2 miljoen euro, 0,2 miljoen euro boven de in januari verlaagde omzetrange van 33-35 miljoen euro. Eerder voorspelde Galapagos nog een omzet van 33-38 miljoen. De autonome groei bedroeg 38 procent.

Option steeg 1,3 procent tot 13,79 euro. De Leuvense datacommunicatiespecialist meldde donderdagmorgen 2007 goed te hebben ingezet met een nooit gezien orderboek voor al de producten. Vandaag kreeg Option een advies- en koersdoelverhoging van ING WB.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud