Rampzalige dag op Europese beursvloeren

De Europese beurzen hingen maandag bij de slotbel in de touwen. De nationale beurzen sloten alle meer dan vijf procent lager. In Frankfurt werd zelfs een verlies van ruim 7 procent opgetekend. ‘Dit is het ergste wat ik ooit heb gezien’, reageerde een handelaar. ‘De toestand van het financiele systeem is rampzalig en niemand lijkt te weten hoe of wanneer de malaise zal eindigen.’

(tijd) - Waarnemers gaan er steeds meer van uit dat de wereldeconomieën afstevenen op een recessie en dat faillissementen van bedrijven zullen toenemen. De aandelenmarkten gingen wereldwijd fors lager. De DJ Stoxx50 speelde 6,4 procent kwijt tot 3.138,48 punten en de DJ EuroStoxx50 ging 7,3 procent lager tot 3.703,05 punten. De zwaarste klappen waren er voor de aandelen in de grondstoffen-, de financiële en de verzekeringssector.

Wall Street was gesloten voor de herdenking van Martin Luther King, maar de Amerikaanse futures stonden op grote verliezen voordat de Newyorkse beurs dinsdag de deuren weer opent.

De euro werd 1,1 procent goedkoper tot 1,4441 dollar uit vrees voor een groeivertraging van de Europese economie.
De Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac, de tweede grootste ter wereld, speelde vrijdag zijn AAA-rating kwijt, toen het ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van de instelling verlaagde. Waarnemers voorspellen een snel faillissement van Ambac omdat obligatieverzekeraars zonder hun toprating hun aantrekkelijkheid als 'kredietverbeteraar' verliezen.

De ratingverlaging van Ambac doet ook de vrees opspelen dat heel wat van het schuldpapier waar Ambac voor borg staat, waaronder heel wat gestructureerde kredieten, in waarde zal verliezen. Heel wat institutionele investeerders hebben zich er immers toe verbonden enkel te investeren in topobligaties met een AAA-rating. Een verlaging van die rating kan tot gedwongen verkopen, en dus tot hevige waardedalingen van schuldpapier leiden.

Alle Europese financiële grootheden deelden in de klappen. Het Nederlandse ING (-10,5% tot 20,99 euro) en het Franse Axa (-10,1% tot 22,12 euro) stonden tussen de top vijf van de verliezers in de Stoxx50. Societe Generale zakte met 8 procent tot 78,52 euro. Dat aandeel ging vrijdag al erg zwaar onderuit. Toen deed het gerucht de ronde dat ook SocGen met miljardenafschrijvingen naarbuiten zou komen.

'Het gerucht over SocGen is erg verontrustend. De bank heeft immers altijd gezegd dat ze geen blootstelling heeft aan het subprime-deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Mogelijk zijn de investeringen van SocGen gedekt door obligatieverzekeraars, maar nu de onzekerheid daarover toeneemt, schakelt de markt over naar paniekmodus', legde een waarnemer uit.

Ook het Duitse Commerzbank (-9,5% tot 19,17 euro) zakte fors. De topman van het bedrijf vertelde aan persbureau Reuters dat extra afboekingen op de portefeuille kredieten gelinkt aan subprime-hypotheken noodzakelijk zijn. Herverzekeraar Swiss Re leverde op zijn beurt 10,1 procent in tot 68,7 Zwitserse franken na verscheidene adviesverlagingen.

De grondstoffenaandelen gingen mee onderuit uit vrees voor een forse wereldwijde groeivertraging. Nout Wellink, hoofd van de Nederlandse centrale bank, zei zondag dat de eurozone in 2008 maar met 1,5 procent zal groeien. De ECB gaat nog altijd uit van een groei van '1,5 tot 2,5 procent'. ArcelorMittal verloor 9,9 procent tot 38,51 euro en BHP Billiton zakte met 10,4 procent tot 1.235 pence.

Philips (-0,8% tot 24,18 euro) heeft zijn margedoelstelling voor 2007 gehaald. De omzet van het elektronicaconcern nam toe tot 26,8 miljard euro, aan de onderkant van de verwachtingsvork.

Peter De Groote
peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud