Recessievrees haalt Europese beurzen onderuit

De Europese beurzen zijn na een hogere start met afgetekende verliezen de dag uitgegaan. De vrees dat de financiële crisis begint door te sijpelen in de resultaten van de bedrijven duwde de indexen omlaag. Op Euronext Brussel is de Bel20 een procent lager geëindigd.

(tijd) -De Bel20 sloot 1 procent lager op 2.089,35 punten. 12 aandelen stegen, 8 eindigden met verlies.

De Brusselse sterindex vertrok voor de tweede dag op rij goed, onder andere door de kapitaalinjectie van de Franse overheid in banken als BNP Paribas en Société Générale en de verdere ontspanning van de kredietmarkt. Die positieve stemming ruimde rond het middaguur plaats na een rist Amerikaanse kwartaalcijfers. Onder andere chemiereus DuPont verlaagde zijn prognoses voor 2008.

Agfa-Gevaert (+4,9% tot 4 euro) en Ackermans & van Haaren (+4,6% tot 49,67 euro) waren de grootste stijgers in Brussel. Agfa rondde voor het eerst sinds begin oktober nog eens de kaap van 4 euro. Ook GDF Suez (-2,2% tot 32,30 euro) maakte lange tijd het mooie weer, maar bij de slotbel stonden toch rode cijfers op het bord. Het aandeel van de nutsgroep herstelde jongste twee handelsdagen met meer dan 10 procent.

Onderaan de Bel20 stonden bij het slot van de handel Mobistar (-4,6% tot 51,24 euro) en KBC (-3,8% tot 35,40 euro). Mobistar kwam nabeurs met resultaten voor het derde kwartaal, en dat stemde beleggers blijkbaar nerveus. KBC maakte vooral in laatste handelskwartier bokkensprongen. De bank-verzekeraar koerste even ruim 6 procent lager, om bijna 4 procent in het rood te sluiten.

Dexia (+0,9% tot 4,60 euro) reageerde lauw op de bereid van de bankgroep om zijn Amerikaanse dochter FSA van de hand te doen. 'Zolang er over FSA geen definitieve beslissing genomen is, zal de koers van Dexia onder druk blijven staan', zei een analist. 'Toch zijn er aan de huidige koersniveaus genoeg redenen te verzinnen voor een aankoop van het aandeel.'

Op de brede markt was Sipef (+9,2% tot 290 euro) de hele dag in trek. De plantageholding genoot van een remonte van de palmolieprijs. Daarnaast blijkt uit de insidermeldingen van de CBFA dat voorzitter Bracht via twee vennootschappen in september en oktober 1.332 aandelen van Sipef kocht.

Ook de Europese beurzen waren  na een hogere start met afgetekende verliezen de dag uitgegaan. De vrees dat de financiële crisis begint door te sijpelen in de resultaten van de bedrijven duwde de indexen omlaag. Parijs vormde een uitzondering. Daar gingen de banken hoger na een kapitaalinjectie van de overheid.

De Stoxx50 klokte af op een verlies van 1 procent tot 2.343,86 punten. De Eurostoxx50 verloor 0,6 procent tot 2.598,97 punten.

Bij aanvang van de handel was de stemming nochtans uitgesproken optimistisch.  Frans minister van Financiën Christine Lagarde kondigde aan dat de regering voor 10,5 miljard euro zal intekenen op een achtergestelde lening die wordt uitgeschreven door de zes grootste banken van het land. De overheid zal daarbij geen stemrechten verwerven.

Het nieuws zette de Franse banken op forse winsten, die volstonden om de CAC40-index met winst te doen sluiten. De voornaamste winnaars waren BNP Paribas (+7,5%), Société Générale (+10,2%) en Crédit Agricole (+15,7%). Ook de signalen dat de Amerikaanse regering haar verzet tegen een nieuw pakket fiscale stimuli zal laten varen werden op applaus onthaald.

Na de middag kregen handelaren echter ontgoochelende cijfers van onder meer Caterpillar te verwerken. Nadat maandagavond nabeurs ook Texas Instruments de markt in negatieve zin had verrast, dook de vrees voor een recessie weer op. Dat sentiment werd versterkt door de voorspelling van het IMF dat de economische groei in de eurozone volgend jaar nagenoeg stil zal vallen.

‘We komen nu in een periode waar de prognoses en de feitelijke resultaten een scherpe daling zullen kennen,’ aldus marktpartijen. ‘De overheidsingrepen zijn net te laat gekomen.’

KE/PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud