Rentebesluit weet Wall Street niet te inspireren

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - In New York is de Dow Jones-index woensdag voor de derde dag op rij nagenoeg onveranderd gesloten. De Dow reageerde aanvankelijk positief op het rentebesluit, maar viel snel weer terug in de nauwe trading range van de afgelopen dagen. De technologiewaarden stonden onder druk als gevolg van de tegenvallende outlook van Cisco Systems.

De Dow Jones-index sloot 0,89 punt lager op 10.385,48 punten. De S&P500 daalde 0,1% tot 1.162,91 punten en de Nasdaq Composite daalde 0,4% tot 2.034,56 punten. De Philadelphia Semiconductor Index sloot 2,4% lager op 405,76. Morgan Stanley verlaagde het advies voor de halfgeleiderapparatuursector van 'in-line' naar 'cautious'.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 5/32 lager op 98-11/32 bij een yield van 4,22%. De Amerikaanse obligatiemarkt is donderdag gesloten. De euro noteerde rond het slot van Wall Street nagenoeg onveranderd op USD 1,2890. De olieprijs steeg in New York met 3,15% tot USD 48,86.

Het Federal Open Market Committe (FOMC) verhoogde de rente conform verwachting met 25 basispunten tot 2,0%. Het besluit om de rente te verhogen was unamien. Het was de vierde renteverhoging van dit jaar. Het comite handhaafde het beleid van 'geleidelijke' renteverhogingen.

Het comite gaf wel aan te zullen reageren op veranderingen in het economische klimaat, als dit nodig mocht blijken. Het comite stelde dat de opwaartse en neerwaartse risico's voor zowel een houdbare groei als prijsstabiliteit voor de komende kwartalen ruwweg in evenwicht zijn. De onderliggende inflatie zal volgens het comite relatief laag blijven en de condities op de arbeidsmarkt zijn volgens het comite verbeterd.

De tekst van de verklaring van het comite is nagenoeg ongewijzigd gebleven vergeleken met die van het vorige rentebesluit. Volgens marktpartijen geeft het comite hiermee een signaal af voor een nieuwe renteverhoging van 25 basispunten op 14 december 2004.

Binnen de Dow sloten dertien fondsen hoger en zestien fondsen lager. Alcoa eindigde onveranderd op USD 33,15. Hewlett-Packard was met een min van 3,7% tot USD 18,97 de grootste daler. UBS verlaagde het advies voor de computermaker van buy naar neutral. Pfizer volgde met een verlies van 1,9%. Uit voorlopige onderzoeksresultaten is gebleken dat er onder patienten die Pfizers pijnstiller Bextra gebruiken 2,19 keer zoveel hartaanvallen voorkomen vergeleken met een controle groep.

Boeing was de grootste stijger met een winst van 1,7% op USD 53,40. Merck & Co. volgde met een plus van 1,6%, ondanks een verlaging van de rating door Moody's. Kredietbeoordelingsbureau Moody's heeft de langetermijnschuldrating voor het farmaceutische concern verlaagd. De ratings blijven onder review voor verdere verlagingen. Volgens Moody's is de verlaging onder meer het gevolg van het verlies aan omzet door het van de markt halen van Vioxx en de toenemende zorgen over mogelijke rechtszaken met betrekking tot Vioxx. Merck haalde de pijnstiller Vioxx eind september van de markt wegens een toenemend risico op hartklachten.

Dell daalde 1,55% tot USD 36,85. Effectenhuis UBS verlaagde het advies voor de computermaker van buy naar neutral als gevolg van zorgen over de omzetontwikkeling in de komende jaren. Dell zal donderdag de resultaten over het derde kwartaal bekendmaken. Analisten voorzien een stijging van de winst per aandeel van USD 0,26 naar USD 0,33. Dell verliest 1,3% tot USD 36,94.

Cisco Systems sloot 6,6% lager op USD 18,44. Volgens analisten vielen de omzet, de winstmarges en de voorraadcijfers die het netwerkconcern over het eerste kwartaal van 2004/05 rapporteerde tegen. Ook viel de omzetverwachting voor het tweede kwartaal tegen. Cisco voorziet een omzetstijging van 1 tot 3% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit zou een omzet betekenen van maximaal USD 6,15 miljard, terwijl analisten voor het tweede kwartaal tot nu toe uitgingen van USD 6,22 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud