Rentevrees duwt Europa in het rood

De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag met verlies geëindigd. De vrees voor verdere rentestijgingen, zowel in Europa als in de VS, was nog maar eens de hoofdverantwoordelijke voor de rode cijfers. De rentevrees overschaduwde ook de betere macro-economische cijfers die beleggers dinsdag kregen voorgeschoteld. Het ondernemersvertrouwen in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, steeg in juni tot het hoogste niveau in 15 jaar.

(tijd) Dat bleek uit de IFO-indicator. In de Verenigde Staten bleek de indicator voor het consumentenvertrouwen afgelopen maand dan weer veel sterker dan verwacht.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, beslist nu donderdag of ze de basisrente zal verhogen om de stijgende inflatie tegen te gaan. De meeste waarnemers gaan uit van een renteklim. Het blijft alleen nog afwachten of de Fed de rente met 25, dan wel met 50 basispunten verhoogt. Ook in Europa wordt steeds meer gespeculeerd op verdere renteverhogingen, zeker nu ECB-lid Nicolas Garganas vertelde dat de Europese Centrale Bank bereid is het aantal renteverhogingen nog op te trekken om de inflatie in de eurozone te bestrijden.

De DJ Stoxx50 eindigde dinsdag 0,7% lager op 3.266,27 punten. De index telde 7 stijgers en 43 dalers. Geen enkel aandeel noteerde onveranderd. De DJ EuroStoxx50 ging 0,8% lager de dag uit op 3.506,93 punten, terwijl de Euronext100 met 0,7% daalde tot 815,81 punten. In Londen ging de FTSE100 de dag 0,5% lager uit, in Parijs moest de CAC40 een verlies van 0,6% slikken. In Frankfurt verloor de DAX-index 1%, de Amsterdamse AEX ging evenveens 1% lager.

De aandelen van de mijnuitbaters en de grondstofverwerkers hadden het meest te lijden onder de hogere rentevrees. Beleggers vermoeden dat hogere rentetarieven de economische groei, en dus ook de vraag naar grondstoffen, zullen afremmen. In Londen maakte Rio Tinto een duik van 2,3% tot 2.746 pence. Anglo American daalde met 2,2% tot 2.091 pence.

De staalgroepen die het afgelopen weekend nog bekendmaakten te zullen fuseren, stonden dinsdag onder druk. Arcelor moest een deel van zijn winsten van maandag prijsgeven en daalde met 2,1% tot EUR 37,0. Mittal Steel daalde verder en zag zijn waarde met 1,7% verminderen tot EUR 23,97.

De oliewaarden konden maar in beperkte mate profiteren van de stijging van de olieprijzen. In Londen steeg de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie met 0,5 procent tot USD 71,05. BP steeg daarop met 0,7 procent tot 613,5 pence, en Royal Dutch boekte een winst van 0,2% tot EUR 25,23. De Franse oliereus Total leed zelfs een verlies van 0,1% tot EUR 49,25.

De Franse energiegroep Suez steeg met 0,1% tot EUR 30,38. UBS verhoogde het advies voor de nutsgroep tot kopen. Maandag zei de Franse president Jacques Chirac dat hij hoopt dat het fusieproject tussen Suez en Gaz de France wordt aanvaard tijdens een buitengewone bijeenkomst van het parlement begin september.

Chirac had verder ook gesuggereerd "dat er problemen zijn bij het management" van de Frans-Duitse luchtvaart- en defensiegroep EADS. Die problemen zouden er mogelijk voor hebben gezorgd dat de Airbus A380-vliegtuigen niet op tijd kunnen worden geleverd. EADS dook uiteindelijk 3 procent lager tot EUR 22,08.

De producenten van autobanden hebben eveneens een slechte dag achter de rug. De bandenmakers verliezen terrein nadat het Japanse Bridgestone zijn jaardoelstellingen met 35% inkromp. Bridgestone wijst naar de stijgende kosten voor rubber, olie en andere grondstoffen. Michelin, de grootste producent van autobanden ter wereld, daalde met 2,6% tot EUR 45,82. Het Duitse Continental leed een verlies van 2,2% tot EUR 78,05.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud