S&P500 kent beste week sinds november

Foto EPA

Wall Street is vrijdag na een wat moeizame start opnieuw met winst gesloten. De vierdaagse rally bezorgde de S&P500-index zijn beste week sinds november. Farmawaarden presteerden sterk, terwijl petroleumaandelen onder druk stonden.

(tijd) - De Dow Jones sloot 0,75 procent hoger op 7.223,98 punten. De brede S&P500 steeg 0,8 procent tot 756,55 punten en de Nasdaq 0,4 procent tot 1.431,50 punten.

General Motors schoot 24,8 procent hoger en ging zo stevig door op zijn elan van donderdag. Toen won het aandeel 17,2 procent nadat de in moeilijkheden verkerende autobouwer liet weten dat hij afziet van de 2 miljard dollar aan noodhulp die tegen het einde van de maand was gevraagd.

De tweede positie in de Dow Jones werd ingenomen door Merck & Co. Het farmaconcern kreeg een adviesverhoging tot 'outperform' van het beurshuis Sanford C. Bernstein, op basis van de geplande overname van Schering-Plough. Merck veerde 12,65 procent op en sleurde sectorgenoten als Pfizer (+3,7%) of Johnson & Johnson (+3,35%) mee.

De oliewaarden verloren terrein. Credit Suisse verminderde zijn langetermijnprijs voor een vat aardolie van 100 tot 70 dollar en het Internationaal Energie-Agentschap (IEA) verlaagde nog maar eens zijn vraagprognose voor 2009. ConocoPhillips zakte 2,6 procent en Occidental Petroleum 3,1 procent.

Volgens Richard Parsons, voorzitter van Citigroup, behoeft de grootbank geen kapitaalinjecties van de overheid meer. Hij heeft er ook alle vertrouwen in dat de instelling in privéhanden zal blijven. Citigroup ging de dag uit met een winst van 6,6 procent. De andere financials volgden echter niet met evenveel overtuiging: JPMorgan steeg wel 2,4 procent hoger, maar Bank of America verloor 1,5 procent en American Express 0,5 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud