Advertentie
Advertentie

's Werelds grootste brouwer zet Bel20 op verlies

In Brussel is de Bel20 ruim 4 procent lager de dag uitgegaan. De sterindex werd naar beneden gehaald door de koersval van 's werelds grootste brouwer AB InBev. In de marktenzalen spreekt men van geruchten over een nakende kapitaalverhoging om de overname van Anheuser-Busch te financieren. Ook KBC en Dexia sloten fors lager.

(tijd) - De Bel20 ging de dag uit met een verlies van 4,2 procent op 1.783,70 punten. De sterindex telde slechts drie stijgers.

De grootste daler in de Bel20 was 's werelds grootste brouwer AB InBev die kelderde met 16,2 procent tot 20,60 euro. In de marktenzalen spreekt men van geruchten over een snelle uitvoering van de kapitaalverhoging die de groep moet doorvoeren om de overname van Anheuser-Busch, die eerder deze week werd afgerond, te financieren.

Ook de financials verloren weer zwaar. KBC verloor 7,7 procent tot 18,90 euro. Dexia zakte 7 procent tot 3,17 euro. Onzekerheid over het lot van de Amerikaanse bank Citigroup stuurde financiële waarden overal ter wereld fors lager. Volgens geruchten overweegt de bank om zich volledig of gedeeltelijk te laten overnemen.  

Barco verkoopt Voxar, dat software maakt voor 3D-beelden in de medische sector. Barco nam Voxar vier jaar geleden over maar dat bleek achteraf een flop. De activiteit draaide nu zelfs met verlies.Met de verkoop is de stroomlijning van het bedrijf afgerond. Het aandeel koerste 5,7 procent lager tot 15,95 euro.

Farmabedrijf UCB kondigde donderdagavond aan dat het goede resultaten heeft geboekt in het onderzoek naar een medicijn voor de behandeling van fibromyalgia. Het aandeel verloor 1,4 procent tot 22,65 euro.

Materiaaltechnologiegroep Umicore herstelde wat van de zware klap van donderdag. Het aandeel kelderde toen met 14,5 procent na een winstwaarschuwing. Umicore klom vrijdag 0,8 procent tot 10,35 euro.

De lingerieproducent Van de Velde noteerde nagenoeg stabiel (-0,2% tot 20,96 euro). Van de Velde handhaafde zijn vooruitzichten om dit jaar met 1 procent te groeien, zoals in de eerste jaarhelft. Ondanks de zwakke conjunctuur zet de groep haar strategische projecten onverminderd voort. De integratie van het Spaanse luxemerk Andres Sarda, dat eerder dit jaar werd overgenomen, zal beperkt wegen op het resultaat van 2008. Pas vanaf de tweede helft van 2009 zal Andres Sarda positief bijdragen.

Bierbrouwer Duvel Moortgat verloor 5,3 procent tot 33,90 euro, nadat ING het advies en het koersdoel verlaagde.

Vastgoed

Vastgoedaandelen hielden opmerkelijk stand. Intervest Offices en Wereldhave Belgium stegen respectievelijk 6,3 en 5,35 procent, Banimmo deed er 4,6 procent bij en Cofinimmo, de enige vastgoedbevak in de Bel20, wist 3,1 procent hoger af te sluiten. Ook WDP (+1,9%) en Befimmo (+0,4%) eindigden in de plus. De voorbije dagen kwamen een aantal vastgoedbevaks met cijfers waaruit bleek dat de inkomsten standhouden ondanks de financiële crisis.

Ook GIMV (+0,7% tot 28,01 euro) wist licht hoger te eindigen. De investeringsmaatschappij biechtte gisteren een boekhoudkundig verlies van 160 miljoen euro op door de kredietcrisis, maar zit op een oorlogskas van ongeveer een half miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud