Sioen uitschieter op nieuwsarme markt

Euronext Brussel is net als de andere Europese aandelenmarkten met winst de dag uitgegaan. Enkele positieve adviezen van beurshuizen en meevallend macro-economisch nieuws uit de VS deed op de marktenvloeren de hoop op een eindejaarsrally toenemen.

(tijd) De Bel20 eindige 0,8 procent hoger op 4.124,12 punten. De index telde 15 stijgers en 4 dalers. Na de publicatie van de betere Amerikaanse macrocijfers - de vertrouwensindex voor de inkoopmanagers in de dienstensector was bijvoorbeeld hoger dan verwacht - moest de dollar terrein prijsgeven ten opzichte van de euro. Rond 18.15 uur stond de euro 0,1 procent lager op 1,3326 dollar.

De dollargevoelige aandelen beleefden dan ook een mooie dag. Delhaize, dat 70 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten realiseert, steeg met 2,2 procent tot 60,55 euro. Het aandeel was zo de sterkste stijger binnen de Brusselse beurskorf. De producent van geavanceerde staalproducten Bekaert boekte een winst van 1,4 procent op 89,55 euro.

Andere sterke stijger was de Franse energiegroep Suez, die met 1,2 procent omhoogging tot 36,59 euro. De Franse regering zou van plan zijn een decreet over de verdere privatisering van Gaz de France te ondertekenen voor de algemene vergadering van de energiegroep in februari. Dat meldde het persagentschap Reuters op basis van bronnen dicht bij het dossier. De verdere privatisering van Gaz de France is noodzakelijk om het fusieproject met Suez te doen slagen.

GBL, de holding rond financier Albert Frere, werd 0,7 procent duurder op 86,55 euro. Gisteren was het aandeel al met 0,9 procent geklommen nadat de Franse bouwgroep Lafarge had bekendgemaakt zijn dakdivisie van de hand te doen voor een totaalbedrag van 2,4 miljard euro. GBL houdt een belang van 13,2 procent aan in Lafarge.

De bankverzekeraar KBC krijgt mogelijk een nieuwe kans om zijn belang in de Sloveense Nova Ljubljanska Banka (NLB) op te trekken. De Sloveense regering is van plan haar belang in de grootste bank van het land terug te brengen tot 25 procent. KBC bezit nu 34 procent van NLB. Gisteren meldde de Roemeense zakenkrant Ziarul Financiar dat KBC momenteel onderhandelt over de overname van de Roemeense leasingmaatschappij Romstal Leasing. KBC wou geen commentaar geven. Het aandeel steeg 0,8 procent tot 86,65 euro.

Op de brede markt liep Sioen met grote voorsprong voorop. Het aandeel won 6,9 procent tot 9,44 euro nadat De Belegger de producent van technisch textiel in zijn laatste editie na een bedrijfsbezoek positief evalueerde. De analisten noemen 'de verborgen parel' koopwaardig door zijn lage waardering, gunstige groeiperspectieven en een aantrekkelijk en stijgend dividend.

Option profiteerde van de aankondiging van twee nieuwe producten. Het aandeel werd 2,1 procent duurder op 10,60 euro. De Leuvense specialist in datacommunicatie onthulde vandaag de Globesurfer ICON 7.2 en de draadloze datakaart ExpressCard. De eerste stuks van de nieuwe producten worden respectievelijk in februari en januari verscheept.

Galapagos steeg met 2,2 procent tot 8,78 euro. Het biotechnologiebedrijf kreeg gisteren een subsidie van 0,5 miljoen euro van de Europese Unie. Galapagos krijgt de subsidie voor deelname van de servicedivisie BioFocus DPI van Galapagos aan Proligen, een onderzoeksconsortium gericht op het verbeteren van regeneratie van nierbeschadiging.

ICOS Vision Systems, dat inspectiesystemen voor halfgeleiders produceert, steeg met 2,3 procent tot 30,58 euro. Volgens handelaars kan het aandeel profiteren van fusie- en overnamenieuws in de sector. De Amerikaanse ontwerper van halfgeleiders voor dvd-spelers LSI maakte maandag bekend Agere over te nemen, een specialist in chips voor gsm's.

Nog in de halfgeleidersector leed Melexis, dat zich vooral toelegt op chips voor de autoindustrie, een verlies van 0,5 procent op 13,83 euro. Het bedrijf kon dus de schade beperken nadat zijn Duitse sectorgenoot Elmos had aangekondigd dat de winstgevendheid volgend jaar niet zou verbeteren omdat de marktomstandigheden moeilijk blijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud