Slechte cijfers helpen Bel20 omhoog

©Jerry De Brie

Bar slechte cijfers over de Amerikaanse economie en de beurzen gingen omhoog. Enige verklaring is dat beleggers ervan uitgaan dat een renteverlaging door de Federal Reserve en ook de ECB niet lang meer kan uitblijven. De Bel20 sloot met 0,6 procent winst op 2.757,01 punten.

(tijd) - De financiële crisis heeft definitief toegeslaan op Main Street. In september gingen in de VS 159.000 jobs verloren. Op maandbasis is dat de grootste daling in vijf jaar. Het geeft aan dat de Amerikaanse economie op weg is naar de grootste recessie in meer dan 25 jaar. ‘Een renteverlaging door de Fed kan niet uitblijven’, hopen beleggers. Dat zou welgekomen zijn want steeds meer wordt geopperd dat het Paulson-plan onvoldoende zal zijn om een globale recessie te voorkomen. ECB-voorzitter Jean-claude Trichet zette donderdag al de deur open naar een renteverlaging bij de volgende ECB-meeting.

Rond de financials bleef het vrijdag opvallend stil. Enkele minuten voor het sluiten van de beurs raakte wel bekend dat er een nieuwe Benelux-deal rond Fortis afgerond was. De details van dat plan waren toen nog niet gekend. Fortis sloot met 0,8 procent verlies op 5,42 euro. Dexia eindigde onveranderd op 8,55 euro terwijl KBC 2 procent steeg tot 63,24 euro.

InBev
verloor 4 procent tot 40 euro. De Belgische-Braziliaanse bierbrouwer meldde op basis van voorlopige gegevens dat de winstmarge in het derde kwartaal daalde hoewel het management mikte op een stijging in het tweede halfjaar. Een verdoken winstwaarschuwing dus. Die margedaling is te wijten aan inflatie en hoge grondstofkosten. Die kostendruk zou in het laatste kwartaal moeten afnemen. De verkoopvolumes stegen maar de groei was beperkt.

Positief was wel dat InBev de rente op het grootste deel van de lening van 45 miljard dollar vastgelegd heeft op 3,875 procent. Zo vermijdt het bedrijf de impact van de huidige marktrente die enorm hoog staat. Ook heeft het bedrijf de dollarblootstelling in het kader van de uitgifte van de nieuwe aandelen  ingedekt. De uitgifte van aandelen gebeurt in euro terwijl de aankoop van Anheuser-Busch in dollar gebeurt. Inbev heeft zich voor de 9,8 miljard dollar ingedekt tegen  een gemiddelde euro/dollar-verhouding van 1,5409. Daardoor zal Inbev minder aandelen moeten uitgeven en is de verwatering voor bestaande aandeelhouders kleiner dan moest de uitgifte gebeuren aan de huidige euro/dollar-koers.

Opvallende stijger was Delhaize (+5,3% tot 44,38 euro). Vermoedelijk heeft dat te maken met de dollarsterkte van de voorbije dagen.

ING Wholesale Banking selecteerde Cofinimmo (-1%) als hét aandeel voor oktober. Ook GBL (onveranderd), UCB (+1%) en Agfa-Gevaert (+1,9%) staan in de toplijst van Benelux-aandelen.

Barco
verloor 6,1 procent tot 29,32 euro. ‘Ik heb de indruk dat een fonds van small en midcaps in Benelux een aantal posities aan het liquideren is’, zei een handelaar. Ook bijvoorbeeld Omega Pharma (-2,6%) en EVS (-1,6%) daalden sterk zonder aanwijsbare reden.

Tessenderlo dook 3,2 procent lager tot 32,93 euro. Rosier verloor 3 procent tot 325 euro. De aandelen werden meegesleurd na slechte kwartaalcijfers van de Amerikaanse meststoffenfabrikant Mosaic. Rosier is een pure meststoffenmaker. Voor Tessenderlo is dat slechts één van de vele activiteiten maar meststoffen waren wel dé driver van de enorme winstgroei tijdens de voorbije kwartalen.

'De resultaten van Mosaic doortrekken naar Tessenderlo is te kort door de bocht', klinkt het bij analisten. ‘Mosaic heeft vooral last van de dalende fosfaatprijzen. Tessenderlo maakt meststoffen niet op basis van fosfaten maar op basis van potassium en sulfur en daar zijn de marktomstandigheden veel beter. De potassiummarkt zal krap blijven omdat het jaren duurt vooraleer een nieuwe mijn operationeel wordt’, klinkt het.

‘Tessenderlo is geprijsd alsof de landbouwhausse achter de rug is. Maar dat is niet zo’, zegt een analist. 'De vleesconsumptie in China en India blijft stijgen. En voor elke kilo rundsvlees is nog altijd 8 kilo graan nodig. Als boeren een goeie prijs voor hun graan blijven krijgen, dan zie ik geen reden waarom  de trend zou omkeren.’  JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud