Spanje betaalt flink op veiling staatspapier

José Luis Zapatero, de Spaanse premier, bij de voorstelling van de besparingen in het parlement (foto: Bloomberg)

De Spaanse Schatkist haalde donderdagmiddag 3,5 miljard euro op met de veiling van staatsobligaties op tien jaar. Spanje moest beleggers wel over de streep trekken met 4,05 procent rendement, het hoogste peil sinds april 2009.

Brussel (tijd) - Spanje kan in tegenstelling tot Griekenland nog altijd een beroep doen op de financiële markten voor zijn financiering, zij het tegen een relatief stevige prijs. Dat is de boodschap die uit de veiling van donderdagmorgen gedistilleerd kan worden.

Spanje verkocht voor 3,52 miljard euro obligaties op tien jaar met een coupon van 4 procent, tegen een kleine korting op de nominale waarde. Daardoor eisten beleggers een jaarlijks rendement van 4,05 procent. Dat is 19 basispunten meer dan twee maanden geleden en het hoogste peil sinds april vorig jaar.

De Spaanse premier Zapatero zit vandaag een ministerraad voor die een extra sanering van 15 miljard euro moet goedkeuren. Zo wil Madrid versneld werk maken van de ambitie om het begrotingstekort tegen 2013 tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te verminderen, van 11,2 procent over 2009.

Na de veiling stijgt de Spaanse tienjaarsrente 7 basispunten naar 4,08 procent, de Duitse lange rente gaat 2 basispunten hoger naar 2,79 procent. Daardoor verbreedt het renteverschil tussen Duits en Spaans schatkistpapier met 5 basispunten naar 129 basispunten.


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud