Advertentie

Technisch verkoopsignaal voor S&P500

©EPA

De Amerikaanse aandelenindexen gingen hard achteruit. De Dow Jones sloot met 2,35 procent verlies op 8.338,70 punten. De Nasdaq verloor zelfs 3,35 procent. De S&P500 ging 3,1 procent achteruit en zakte tot 893,07 punten. Dat laatste cijfer ligt onder het gemiddelde van de voorbije 200 handelsdagen: voor technische analisten een signaal dat de index nog dieper gaat zakken.

(tijd) - De daling werd volgens handelaren ingegeven door een rapport van de Wereldbank. De instelling verlaagde zijn prognose voor de wereldeconomie in 2009 en 2010. Ondertussen groeit ook een consensus onder economen dat een V-herstel niet langer realistisch is.

In dergelijk klimaat is het niet verwonderlijk dat de prijs van olie en andere grondstoffen gisteren  zakten. Dat had onmiddellijk zijn weerslag op bedrijven als Exxon Mobil (-3,1%) en Alcoa (-8,9%), de grootste aluminiumproducent ter wereld. Freeport-McMora, de nummer één in de kopersector, verloor  11,3 procent.

APPLE


Apple zakte 1,5 procent. De iPhone 3GS, het nieuwste model van de bekende smartphone van Apple, is al meer dan 1 miljoen keer over de toonbank gegaan sinds de verkoop ervan vorige week vrijdag van start ging in de VS en zeven andere landen. Dat cijfer slaat iedereen met verstomming. Analisten voorspelden een verkoop van 500.000 stuks tijdens het eerste weekend. In een persbericht gaf ceo Steve Jobs voor de eerste keer in maanden een teken van leven. Hij verdween in januari van het toneel. In de lente onderging hij een levertransplantatie.

INSIDERS


Topmanagers van Amerikaanse S&P500-beursgenoteerde bedrijven zijn hun belangen in hun eigen bedrijf in snel tempo aan het afbouwen. Volgens InsiderScore.com verkochten topmanagers van de S&P500-bedrijven sinds 10 maart voor in totaal 1,2 miljard dollar aandelen. Ze maken gebruik van de beurshausse sinds begin maart om een deel van hun aandelen te cashen. 'Insiders zijn de voorbije twee jaren nooit zo 'bearish' geweest', stelt InsiderScore. 'Ze verwachten dat de rally ten einde zal komen.'

De cijfers over de insiderverkopen tijdens de voorbije maanden zijn echter niets in vergelijking met het eerste kwartaal van 2000, temidden van de dotcomcrisis. Toen was er sprake van 41 miljard dollar. Wat volgde was een beursdip van meer dan 2 jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud