Telecom duwt Europese beurzen lagernull

De Europese beurzen geven ook na de middag een deel van de winsten van maandag prijs. Aanleiding is teleurstellend bedrijfsnieuws van KPN. De grondstoffen- en telecomsector bengelen onderaan, enkel de financiele sector blijft uit het rood. Beleggers houden de adem wat in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank morgenavond.

(tijd) - De DJStoxx50 zakt om 12.30 uur 0,3 procent tot 3.857,50 punten, EuroStoxx50 verliest 0,3 procent tot 4.459,89 punten. De belangrijkste nationale beurzen verliezen tussen 0,4 (Frankfurt) en 0,6 procent (Londen en Amsterdam).

Er is relatief weinig beweging op de Europese beurzen. 'Te wijten aan het rentebesluit van de Fed van morgen', zegt een strateeg. 'Iedereen verwacht een knip van 25 basispunten.' Momenteel bedraagt de basisrente in de VS 4,75 procent. Op 18 september snoeide de Fed 50 basispunten weg om de Amerikaanse economie uit het slop te halen.

De Nederlandse telecomgroep KPN, moeder van gsm-operator Base, krijgt klappen (-5,3% tot 12,63 euro) na een teleurstellend derde kwartaal. Winst en bedrijfskasstroom kwamen onder de analistenverwachtingen uit door een hoger belastingstarief. De omzet trappelde ter plaatse in vergelijking met dezelfde periode een jaar terug. France Telecom, dat vorige week wel positief wist te verrassen, zakt mee (-2% tot 25,25 euro), net als Telecom Italia (-1,5% tot 2,145 euro).

De Zwitserse zakenbank UBS maakte vanochtend een groter dan verwacht kwartaalverlies bekend, maar wordt daar niet echt voor afgestraft (-1% tot 61,55 Zwitserse frank). Het verlies, het eerste in vijf jaar voor UBS, is voornamelijk te wijten aan de waardeverminderingen die de groep moest doorvoeren op zijn kredietportefeuille. Door de kredietcrisis deze zomer zagen heel wat grote zakenbanken de risicovolle effecten op hun balans in waarde afnemen.

Blijkbaar trekken beleggers zich op aan de mededeling van UBS dat er in het vierde kwartaal weer winst verwacht wordt. De Europese grootbanken Banco Santander (+1,3% tot 14,82 euro), Societe Generale (+0,3% tot 113,35 euro) en Barclays (+0,5% tot 596 pence) gaan mooi vooruit.

Het meeste beursnieuws valt echter in Parijs te rapen. Daar zijn zowel positieve als negatieve verhalen te rapen na een stroom bedrijfsnieuws. Bandenreus Michelin (-6,4% tot 91,30 euro) zakt na teleurstellende cijfers, drankenproducent Pernod Ricard (+1,7% tot 159,60 euro) doet het wel goed na een beter dan verwacht kwartaal. De Franse bouwgroep Vinci (+3,6% tot 56,35 euro) na het bericht dat investeerder Francois Pinault zijn belang in de groep verhoogd heeft tot 15 procent. Het aandeel is de grootste stijger binnen de EuroStoxx50.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud