'Tijd om aandelen te verkopen'

'Het is stilaan tijd om winst te nemen op aandelen'. Dat zeggen de analisten van beurshuis Morgan Stanley. 'De wereldeconomie groeit sterker dan verwacht. Overheden en centrale bankiers zullen hun stimuli afbouwen, en dat zal voor onrust op de beurzen zorgen.' Het sombere rapport is slechts een van de factoren die de beurzen maandag doet kwakkelen.

(tijd) - Volgens analist Teun Draaisma kunnen de Europese beurzen dit jaar daardoor ruim 10 procent terugvallen van de huidige niveaus. De invloedrijke Draaisma raadt daarom aan om voor kwaliteit te gaan in de portefeuille. 'Kies aandelen van bedrijven met voorspelbare groeivooruitzichten, een hoog en veilig dividend.' Voorbeelden zijn Telefonica, BAT, BASF, Total en AstraZeneca.

Morgan Stanley heeft ook een boontje voor AB InBev. Ook JPMorgan publiceerde maandag een rapport over de bierbrouwer. Daarbij verhoogde het beurshuis het koersdoel tot 49 euro. Volgens de Amerikanen biedt het aandeel nog een opwaarts potentieel van meer dan 30 procent.

Europese beurzen kwakkelen

Het sombere Morgan Stanley-rapport is maar één van de factoren die de beurzen maandag doet kwakkelen. Het ratingbureau S&P wijst erop dat de AAA-rating van het Verenigd Koninkrijk nog altijd in gevaar is. Dat was meteen een van de elementen die de Europese beurzen maandagnamiddag op verlies zetten, ondanks een hoopvolle start.

Dat de aandelenmarkten in de late handel alsnog uit de rode cijfers konden kruipen, was vooral te danken aan de sterke prestatie van de grondstoffenwaarden en de telecomaandelen. De DJ Eurostoxx50 sloot 0,2 procent hoger op 2.947,49 punten. Londen steeg met 0,1 procent, Parijs sloot 0,3 procent hoger. In Frankfurt steeg de Dax-index met 0,6 procent tot zijn hoogste peil sinds september 2008. Euronext Brussel, wist het grootste deel van de dag op winst te blijven. De Bel20 steeg met 0,3 procent tot 2.665,40 punten.

Dat de Britse ratingvooruitzichten zoveel aandacht kregen, had ook te maken met het feit dat er vandaag niet al te veel bedrijfsnieuws op de agenda staat. De autosector staat wel in het zonnetje nadat afgelopen weekend het Zweedse automerk Volvo door zijn Amerikaanse eigenaar Ford Motor werd verkocht aan het Chinese Geely. Dat telde omgerekend 1,34 miljard euro neer. Bovendien kwam Toyota vanochtend met verkoopcijfers, die tonen dat de automarkt duidelijk herstelt van de dieptepunten die vorig jaar rond deze tijd werden verkend. Peugeot, Renault en Daimler winnen tussen een en anderhalf procent.

Fors tegengewicht komt er van de Ierse banken, die fel omlaag duiken nu de Ierse 'bad bank' begint met de overname van toxische activa. Op zich lijkt dat een goede zaak, maar door de operatie zien de getroffen banken heel wat kapitaal wegvloeien. De kans is groot dat de overheid zal moeten bijpassen. Daardoor zou volgens lokale media het staatsbelang in Allied Irish oplopen tot 70 procent en in Bank of Ireland tot 40 procent.

Brussel blijft op winst

In Brussel blijft de Bel20 op winst, maar de grootste blikvangers bevinden zich maandag op de brede markt. Exmar was bijvoorbeeld vrijdag al fors de hoogte ingegaan, en leek maandag aanvankelijk dezelfde weg op te gaan. Topman Nicolas Saverys verklaarde vrijdag in De Tijd dat hij er alle vertrouwen in heeft dat er een oplossing voor het drijvend productieplatform Opti-Ex uit de bus komt. In de namiddag keerde de trend echter. Beleggers gingen over tot winstenemingen en sturen het aandeel ruim 3,6 procent lager.

Ook Agfa-Gevaert krijgt er stevig van langs, met een verlies van ruim 6,6 procent. De onzekerheid over een mogelijke verwatering bij de geplande operatie blijft het aandeel parten spelen.

Wall Street

In tegenstelling tot de Europese beurzen ging het er in New York heel wat vrolijker aan toe. De succesvolle obligatie-uitgifte in Griekenland en de aanhoudende stijging van de consumentenuitgaven in de VS?gaven beleggers de nodige duw in de rug. De Dow Jones steeg met 0,4 procent tot 10.895,86 punten, terwijl de Nasdaq-index de dag 0,4 procent hoger afsloot op 2.404,36 punten.

Vooral de grondstoffen- en energiewaarden beleefden een topdag. Niet verwonderlijk, want de hogere Amerikaanse consumentenuitgaven en de groeiende hoop op een sneller economisch herstel in de VS stuwden de olieprijs bijna drie procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud