Tokio: banken en vastgoed duidelijk lager

In Japan zijn de belangrijkste indexen lager gegaan uit vrees voor verhoogde inflatie, stijgende rente en de negatieve impact op de bedrijfswinsten. De banken deden het slecht in navolging van de malaise op Wall Street en in Europa. De exporteurs konden nauwelijks profiteren van de versteviging van de dollar tegenover de yen.

(tijd) - De Nikkei225 zakte 1,1 procent tot 14.021,17 punten, de brede Topix moest 1 procent inleveren tot 1.383,20 euro.

De banken wogen op Tokio, nadat eerder op Wall Street al een grafstemming heerste rond de financiele sector. Lehman Brothers maakte onverwacht een fors verlies bekend voor het tweede kwartaal. Dat slechte nieuws kostte Mitsubishi UFJ Financial 1,8 procent tot 1.066 yen en Mizuho Financial Group 1,3 procent tot 553.000 yen.

De exporteurs kregen minder harde klappen. Dat hadden ze te danken aan Fed-voorzitter Ben Bernanke. Die sprak in een toespraak in de VS opnieuw zijn bezorgdheid uit over de inflatieontwikkelingen. Die bezordheid verhoogt de kans op renteverhogingen in de VS, wat de dollar hoger stuurde tegenover de yen. Een goedkopere yen is goed nieuws voor de Japanse exportbedrijven omdat ze dan concurrentieel voordeel winnen. Bedrijven als Canon (-2% tot 5.340 yen) en Toyota (-0,2% tot 5.420 yen) stonden lange tijd op winst, maar moesten finaal toch in het rood

De vastgoedbedrijven moesten terug door de stijgende lange rente. Mitsui Fudosan (-2,5% tot 2.380 yen), de grootste Japanse vastgoedontwikkelaar, verloor meerdere procenten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud