Advertentie
Advertentie

Tokio: banken, staal en scheepswerven in trek

De Nikkei-index sloot woensdag licht lager. Banken vielen in de gunst nadat de Bank of Japan de rente optrok tot 0,5 procent. Dat geeft het uitzicht op hogere marges op bankleningen.

(tijd) De volgende renteverhogingen zullen echter geleidelijk doorgevoerd worden. Dat zet de yen verder onder druk. 'Mogelijk komt er zelfs geen renteverhoging meer in de koemnde zes maanden. Dat betekent dat het probleen van carry trades, dat de yen zwaar deed dalen, niet aangepakt wordt', zegt een econoom.

De Nikkei verloor 0,1 procent tot 17.913,21 punten. De Topix son 0,25 procent tot 1.787,23 punten.

'Investeerders die geen renteverhoging verwacht hebben, pompen nu terug geld in bankaandelen. Dat zal nog een tijdje duren', zegt een fondsbeheerders. Mizuho Financiele steeg 1 procent.

Staalaandelen waren weer erg in trek. Nippon Steel steeg 2,6 procent en Sumitomo Metal 3,9 procent. 'De aandelen hebben nog groeipotentieel. De winstvooruitzichten van de Japanse staalbedrijven zijn goed en er is speculatie dat ze zullen betrokken worden in de wereldwijde consolidatie', zegt een analist.

Japanse scheepsbouwers stegen fors. Hitachi Zosen steeg 12 procent. Uit een rapport bleek dat er vorig jaar in Japan een recordaantal schepen is gebouwd.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud