Tokio begint week met fors verlies

In Tokio zijn de belangrijkste indexen met forse verliezen aan de week begonnen. Vooral de financials doken fel in het rood, nadat bekendraakte dat de drie grootste banken van Japan meer dan verwacht zullen moeten bijdragen aan een superfonds dat banken beter moet wapenen tegen de kredietcrisis.

(tijd) - Dat superfonds zou er komen om financiering van de SIV's (structured investment vehicles), vehikels die buiten de balans om beleggingen doen in risicovolle obligaties, van banken wereldwijd te vrijwaren. Door de kredietcrisis raakte de financiering van heel wat van die SIV's in de problemen.

De drie grootste banken van Japan zouden zowat 30 procent van het totale superfonds voor hun rekening moeten nemen. Dat zou neerkomen op een kredietlijn van 5 miljard dollar per bank. 'Een zware last om dragen', aldus een analist van beurshuis Nomura.

De Nikkei reageerde ontgoocheld en sloot uiteindelijk 1,7 procent lager op 15.249,79 punten. De bredere Topix verloor 1,9 procent tot 1.472,70 punten.

De banken zakten in elkaar. Mitsubishi UFJ, de grootste Japanse bank naar marktwaarde, zakte 4,3 procent tot 1.028 yen. Mizuho, de tweede bank van Japan, verloor 5 procent tot 533.000 yen. Het nummer drie, Sumitumo Mitsui Financial Group, moest 3,7 procent prijsgeven tot 825.000 yen.

Peter De Groote

peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud