Advertentie

Tokio: Bernanke helpt indexen aan winst

De toonaangevende indexen in Tokio zijn hoger gesloten. Woensdag liet de Amerikaanse centrale bank de rente onveranderd op 5,25 procent. Beleggers reageerden tevreden dat renteverhogingen in de grootste economie ter wereld, tevens de grootste overzeese afzetmarkt voor Japanse goederen, weer even uit de wereld zijn. 'De Fed heeft haar monetair beleid geneutraliseerd en die beslissing werd goed ontvangen door de markt', klonk het bij een waarnemer.

(tijd) De Nikkei225 sloot 1,5 procent hoger op 17.419,20 punten. De index telde 210 stijgers, 7 dalers en 8 stabiele aandelen. De brede Topix kreeg er 1,4 procent bij tot 1.731,80 punten.

Furukawa Electric steeg 6,1 procent tot 745 yen. De kabelproducent heeft berichten uit de media bevestigd dat de nettojaarwinst de verwachtingen zal overstijgen. De groep denkt in het boekjaar dat eindigt op 31 maart een operationele winst van meer dan 47 miljard yen behaald te hebben.

Hitachi, de grootste elektronicaproducent van de eilandengroep, kondigde aan dat het 11 procent of 4.400 mensen van zijn personeelsbestand wil ontslaan. Daarnaast plant de groep de sluiting van fabrieken in Mexico en Japan. Op vijf jaar tijd wil de groep zo 300 miljoen dollar (ca. 224 miljoen euro) besparen. Hitachi steeg 3,1 procent tot 879 yen.

Chugai Pharmaceutical, een dochter van de Zwitserse geneesmiddelenproducent Roche, verloor 1 procent tot 2.950 yen. De Japanse overheid waarschuwde dat het griepvaccin Tamiflu niet meer aan tieners mag worden verdeeld. De beslissing van de regering volgt op een rapport over abnormaal gedrag bij adolescenten die de drug in hun tienerjaren zouden genomen hebben.

Exportbedrijven zoals Canon profiteerden van de neutrale rentebeslissing van Fed-voorzitter Bernanke. De producent van digitale camera's won 1,7 procent tot 6.540 yen. Elektronicaproducent Sony voegde 1,5 procent toe tot 6.180 yen.

Maarten Gommeren

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud