Tokio eerste maal in vijf dagen lager

Op de beurs in Tokio zijn de indexen voor de eerste keer in vijf handelsdagen met een verlies gesloten. Beleggers vluchtten uit aandelen nadat woensdagmiddag aan het licht kwam dat de Amerikaanse huizenprijzen in oktober met 6,1 procent daalden, de grootste daling van de afgelopen zes jaar.

(tijd) - Waarnemers denken dat meer Amerikanen hun woning zullen opgeven, eerder dan te blijven afbetalen voor iets wat minder waard wordt. Dat zou de woningprijzen nog meer doen dalen en de consumptie aantasten. Zo ontstaat er dus opnieuw de vrees dat de recessie op de huizenmarkt verder uitdeint naar andere sectoren.

De Nikkei225-index verloor 0,57 procent tot 15.564,69 punten. De Topix ging met een zelfde percentage achteruit om nipt te eindigen onder de 1.500 puntengrens (1.499,94 punten).

Bij de verliezers waren veel financiële aandelen terug te vinden. Mitsubishi UFJ, het nummer 1 van Japan, verloor 1,3 procent tot 1.081 yen. Sectorgenoot Sumitomo Mitsui moest 0,7 procent terug tot 864.000 yen. Volgens de krant Nikkei betaalden de financiële instellingen het voorbije jaar twee keer zoveel geld terug aan hun klanten als in 2006. Sinds een wet van vorig jaar zijn de intrestvoeten op leningen gelimiteerd. Klanten die vroeger teveel rente moesten betalen bij hun leeninstelling, kunnen dat nu terugvorderen.

Central Japan Railway, de uitbater van de Japanse kogeltrein, verloor 6,9 procent tot 959.000 yen. Het bedrijf wil een magneetzweeftrein inlassen tussen Tokio en Nagoya. Beleggers zijn ontevreden daar Central Japan Railway het project met eigen middelen wil financieren.
 
Sanyo verloor opnieuw 6,6 procent tot 156 yen. Woensdag ging er al eens 10,7 procent van de prijs af. De elektronicagroep gaf toe tussen 2002 en 2004 illegaal dividenden te hebben uitgekeerd. Mogelijk wordt het aandeel van de beurslijst geschrapt.


Dieter Snoeck
dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud