Tokio eindigt fors hoger

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio sloot de Nikkei-index voor de derde handelsdag op rij met overtuigende winstcijfers. Sterker dan verwachte Amerikaanse macrocijfers stuurden de Nikkei-index naar het hoogste niveau in bijna twee jaar. Gunstige cijfers over de toestand van de Japanse economie ondersteunden het positieve sentiment op de beursvloer.

De Nikkei-index klokte 2,1% hoger af op 11.271,12 punten en de Topix-index kreeg er 2,2% bij tot 1.106,21 punten. In de VS steeg de Dow Jones na sterke macrocijfers over de groei van de Amerikaanse economie, het consumentenvertrouwen van de University of Michigan en de inkoopmanagersindex van Chicago. Japanse cijfers over consumentenuitgaven en investeringen deden daar nog een schepje bovenop.

Binnen de Nikkei-index stonden 204 stijgers tegenover 16 dalers en 5 onveranderde aandelen. Met het oog op een herstellende binnenlandse vraag waren de aandelen van Japanse bedrijven die zich op hun thuismarkt richten, in trek. Vooral de vastgoedsector deed het goed met Mitsui Fudosan dat 5,8% duurder werd tot JPY 1.232 en Mitsubishi Estate dat 4% aan de notering kan toevoegen op JPY 1.324. Bij de detailhandelsaandelen steeg Aeon met 6% tot JPY 4.210.

De winstcijfers bleven echter niet beperkt tot de op het binnenland gerichte aandelen. Ook exporteurs maakten een goede beurt, de technologiesector in het bijzonder. TDK steeg met 3% tot JPY 7.860 en voor Tokyo Electron zat er 4,1% extra in tot JPY 6.860.

Minder goed nieuws was er voor Fujitsu, dat tegen de trend in 2,3% lager sloot op JPY 643. De groep kondigde vrijdag aan een nieuwe halfgeleiderfabriek te willen bouwen. Er werden geen investeringsbedragen bekendgemaakt, maar volgens de Nihon Keizai Shimbun gaat het om ongeveer USD 1,5 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud