Tokio eindigt fractie hoger

De Japanse aandelenmarkt sloot zo goed als onveranderd af, ondanks enkele winstwaarschuwingen in de scheepvaartsector. Zwaargewicht Toyota hield de indexen op koers.

(tijd) De Nikkei steeg 0,04% tot 15.470,37 punten en de Topix eindigde vrijwel stabiel op 1.569,53 punten. De Nikkei telde 98 stijgers, 113 dalers en 14 onveranderde aandelen.

Toyota was bij de grote aandelen de uitblinker met 2,5% winst tot JPY 6.110. Het bericht dat de autoconstructeur in juli Ford inhaalde als de nummer twee in de VS, voedde bij beleggers het optimisme over de kwartaalresultaten. Toyota publiceert morgen nabeurs de resultaten over het eerste kwartaal. Analisten rekenen op een bijna kwart hogere nettowinst.

De scheepvaartsector stond onder druk. De nummers twee en drie van de sector, Mitsui OSK Lines, en Kawasaki Kisen, verlaagden hun prognoses voor het volledige boekjaar. Mitsui OSK rapporteerde een 27% lagere kwartaalwinst en verlaagt de verwachting voor de nettowinst over het boekjaar tot 31 maart 2007 met 5%.

Kawasaki Kisen, dat tegen een 37% lagere nettowinst aankeek, stelde de jaarprognose 7% neerwaarts bij. De twee groepen hebben te lijden onder hogere energieprijzen en de tegelijk lagere scheepvaartgroepen. Vooral de containerscheepvaart heeft het moeilijk. De containerafdeling van Kawasaki dook JPY 3,35 miljard in het rood, tegenover JPY 9,32 miljard winst een jaar eerder.

Mitsui OSK verloor 1,6% tot JPY 736, bij Kawasaki Kisen ging er 2,4% af tot JPY 642.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud