Tokio eindigt met verlies

In Tokio zijn de toonaangevende indices met uitgesproken verliezen geeindigd. De neerwaartse trend die vrijdag in Europa en Wall Street merkbaar was, zet zich dus onverminderd door. Beleggers maakten zich met name zorgen over de verdere versteviging van de yen tegenover de dollar. De hoge koersniveaus zetten ook aan tot winstnemingen.

Bovendien vielen de machinebestellingen voor maart tegen. In vergelijking met februari was er een daling met 5,2%, terwijl economen een stijging met 0,4% hadden verwacht. De indicator is wel sterk volatiel.

De Nikkei225 eindigde 0,69% lager op 16.486,91 punten bij 55 stijgers, 157 dalers en 13 onveranderde aandelen. De bredere Topix moest 0,38% lager de dag uit op 1.681,81 punten.

Aandelen van exportbedrijven kregen forse klappen door de verdere daling van de dollar tegenover de yen. Autoconstructeur Nissan Motor zakte 1,65% tot JPY 1.428 en Toyota Motor verloor 1,9% tot JPY 6.250. Toyota kreeg ook een adviesverlaging van Bank of America, van buy naar neutral. De producent van kantoormachines en fototoestellen Canon, die 75% van zijn omzet in het buitenland realiseert, donderde 3,5% omlaag tot JPY 8.370.

In de telecomsector won NTT 4,1% tot JPY 554.000 nadat de groep een hogere omzet en winst voor het lopende jaar voorspelde, op basis van de groei van de datacommunicatiediensten.

De internetprovider Softbank eindigde 2,6% hoger op JPY 3.000. Volgens Nikkei English News gaat Softbank samen met Apple Computer telefoontoestellen ontwerpen met ingebouwde iPod, waarmee rechtstreeks liedjes kunnen gedownload worden van Apple's online muziekdienst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud