Tokio eindigt met verlies

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio sloten de indices met verlies. Het lagere slot van Wall Street na tegenvallende Amerikaanse macro-cijfers is de dader. Vooral de Japanse exporteurs kregen weer klappen. Ook de chipaandelen leden verliezen.

De toonaangevende Nikkei verloor 0,9% of 83,85 punten tot 9.709,66 punten. De brede Topix zakte 0,3% of 2,78 punten tot 955,81 punten. Wall Street sloot donderdag met stevige verliezen. De markt had te kampen met een reeks tegenvallende macro-economische cijfers. De ISM-index, die het vertrouwen van de Amerikaanse aankoopdirecteurs weergeeft, lag onder de verwachtingen. Bovendien was het aantal werkloosheidsaanvragen sterker toegenomen dan voorzien en vielen de bouwuitgaven tegen.

Na al dat tegenvallende macro-nieuws, is het niet verwonderlijk dat in de eerste plaats de Japanse exporteurs klappen kregen. Autobouwer Honda zakte 3,1% tot JPY 4.740. Elektronicareus Sony daalde 3,3% tot JPY 5.220.

De chipfabrikanten hadden te lijden onder de omzetwaarschuwing van hun Amerikaanse collega National Semiconductor. NEC ging 4,6% lager tot JPY 671. Tokyo Electron, dat apparatuur maakt om chips te produceren, verloor 3,9% tot JPY 5.620. Chiptester Advantest daalde 2,9% tot JPY 5.670.

Bij de stijgers zaten bedrijven die actief zijn bij het drukken van bankbiljetten. De Japanse overheid zei immers dat ze nieuwe bankbiljetten zal ontwerpen om vervalsingen tegen te gaan. Japan Cash Machine won 7% tot JPY 2.000. Oki Electric Industry spurtte 13% hoger tot JPY 239.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud