Tokio eindigt verdeeld

(tijd-nieuwslijn) - Op de beurs van Tokio zijn de belangrijkste aandelenindices verdeeld de dag uitgegaan. De markt werd vooral bepaald door individuele bedrijfsresultaten en (positieve en negatieve) winstwaarschuwingen. Bedrijven wiens kwartaalresultaten niet konden imponeren, zoals Nikon, hadden te lijden onder winstnemingen.

De Nikkei225-index verloor 0,16% tot 16.720,99 punten. De index kon in de tweede helft van de handelsdag niet meer uit de rode cijfers komen. De Nikkei telde 105 stijgers, 109 dalers en 11 ongewijzigde aandelen. De brede Topix deed het beter en won 0,07% tot 1.713,47 punten.

Nikon, producent van onder meer lenzen en fototoestellen, verloor 5,2% tot JPY 2.100. Nikon maakte maandag nabeurs bekend dat de winst tijdens het voorbije kwartaal meer dan verdrievoudigde op jaarbasis. Ook de vooruitzichten voor het volledige boekjaar werden met 18% opgetrokken. Beleggers hadden dergelijke cijfers echter verwacht. Ook maakt de markt zich zorgen dat de groei van Nikon voor een te groot deel afhankelijk is van een zwakke yen.

Ook Mitsui Mining & Smelting ontgoochelde de markt. De non-ferro metaalproducent verlaagde zijn winstvooruitzichten voor het volledige jaar met 4,8%. Maandag steeg het aandeel nog 4,6% dankzij de hoge grondstofprijzen, vandaag/dinsdag moest Mitsui Mining & Smelting een klap van 8,5% verwerken tot JPY 873. Het metaalconcern was de grootste daler binnen de Nikkei225-index.

Fujikura daarentegen kon 7,1% winnen op JPY 1277. Maandag ging het aandeel ook al 4,1% hoger. De fabrikant van draden en kabels verhoogde zijn winstvooruitzichten voor het volledige boekjaar met 27% en de omzetverwachting met 8,9%. Het bedrijf zal ook een extra dividend van JPY 2 toekennen ter gelegenheid van zijn 120ste verjaardag.

De meeste staalbedrijven konden winsten optekenen dankzij een blijvende groei in de vraag naar hoogwaardige staalproducten enerzijds en overnamespeculatie anderzijds. Zo zou Arcelor nu overwegen een bod uit te brengen op US Steel in een poging een vijandig overnamebod van Mittal Steel op Arcelor af te slaan. Sumitomo Metal Industries won 2,6% tot JPY 509, de Japanse marktleider Nippon Steel dikte 0,7% aan tot JPY 438.

Japan Steel won zelfs 9,6% tot JPY 768. Het was daarmee de sterkste stijger binnen de Nikkei. De producent van machinerie voor de staal- en plasticindustrie verhoogde de winstverwachting voor het volledige boekjaar met 22%.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud