Tokio en Seoel zwaar onderuit

Hyundai lijdt onder de dure won. ©REUTERS

In Azië hebben de beurzen van Tokio en Seoel donderdag forse verliezen geleden. Ongunstige data over de Amerikaanse economie, een tegenvallend Tankan-rapport en een sterkere won joegen beleggers in de gordijnen.

(tijd) - Wall Street eindigde woensdag negatief, onder meer door tegevallende economische cijfers. Zo zakte de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago onverwacht onder de 50 punten. Dat wijst erop dat de economie in de regio krimpt. De Verenigde Staten zijn de voornaamste exportmarkt voor zowel Japan als Zuid-Korea.

In Japan werd donderdag het Tankan-rapport voor het derde kwartaal gepubliceerd, dat het ondernemersvertrouwen uitdrukt. Daaruit bleek dat de grote bedrijven van plan zijn in het lopende boekjaar 2009/2010 10,8 procent minder te investeren. Dat is meer dan de krimp met 9,4 procent die drie maanden geleden naar voor was geschoven. De daling is ook groter dan de 9 procent die economen hadden voorzien.

In Tokio eindigde de Nikkei225 1,5 procent lager op 9.978,64 punten, het laagste slotniveau in twee maanden. De brede Topix gaf eveneens 1,5 procent prijs, tot 896,12 punten.

De groter dan verwachte daling van de kapitaalinvesteringen woog onder meer op de robottenfabrikanten Fanuc (-3,1%) en Kawasaki Heavy Industries (-3,95%). Twijfel over de Amerikaanse economie duwde bedrijven als Toyota Motor (-1,7%) en Canon (-2,75%) lager.

In de technologiesector donderde Advantest, maker van apparatuur om chips te testen, 5,8 procent omlaag. Het aandeel kreeg een adviesverlaging van Credit Suisse. Elpida Memory ging 8,6 procent onderuit nadat de Verenigde Staten lieten weten dat ze sessies van de Wereldhandelsorganisatie zullen benutten om van Japan meer informatie te verkrijgen over staatssteun aan Elpida.

In Seoel verloor de Kospi 1,7 procent. Vooral over de won maakten beleggers zich zorgen. De won was in september de sterkste Aziatische munt tegenover de dollar en noteert op zijn hoogste peil in een jaar. Exportbedrijven als Hyundai Motor (-8,1%) en Kia Motors (-6,7%) hadden hier zwaar onder te lijden.

De beurzen van China en Hongkong zijn gesloten. China viert de 60e verjaardag van de Volksrepubliek.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud